Oštěpařka Andrejczyková vydražila své olympijské stříbro pro nemocné dítě, medaile jí zůstane

irozhlas.cz/

Polská oštěpařka Maria Andrejczyková vydražila svou stříbrnou olympijskou medaili, aby získala peníze na srdeční operaci osmiměsíčního chlapce. Od sítě polských supermarketů za ni dostala v přepočtu zhruba 2,7 milionu korun, ale cenný kov jí zůstane. Vítězná firma si totiž od ní medaili nevezme.

Andrejczykové se dotkl příběh osmiměsíčního Milosze Malysy, který kvůli vážné srdeční vadě potřebuje operaci ve Spojených státech amerických. Za ni je třeba zaplatit přes 380 000 dolarů (asi 8,3 milionu korun). Významnou část této částky získali rodiče nemocného chlapce od rodičů dítěte s podobným osudem, který se ale operace nedožil. Ti se rozhodli vybranou částku ze své sbírky přidat na jejich dobročinný účet.

O velký příspěvek se dražbou svého olympijského stříbra pokusila i Andrejczyková. „Moc dlouho jsem o tom nepřemýšlela. Je to první charitativní akce, které se účastním, ale vím, že je to ta správná,“ napsala na facebooku pětadvacetiletá Polka.

Sama má se zdravotními problémy bohaté zkušenosti. Po čtvrtém místě na OH v Riu, kde byla jen dva centimetry za bronzovou Barborou Špotákovou, musela v roce 2017 na operaci ramene a v roce 2018 jí byla diagnostikována rakovina kostí. Z nemoci se zotavila, letos na jaře se výkonem 71,40 zařadila na třetí místo historických tabulek a na OH nestačila jen na Číňanku Liou Š‘-jing.

Částka 125 000 dolarů, za niž svou olympijskou medaili vydražila, by společně s dalšími příspěvky měla stačit na operaci v lékařském centru Stanfordovy univerzity. Vítězná síť supermarketů Žabka se medaile vzdala. „Velmi na nás zapůsobilo tohle krásné a neobyčejně ušlechtilé gesto naší olympioničky,“ poznamenali její zástupci na facebooku.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

  20. kolo: Sparta na úvod ligového jara vyhrála v Karviné, Plzeň jen remizovala

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com