Ukrajina uvalila sankce na proruského podnikatele Viktora Medvedčuka a jeho ženu

Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny přidala na sankční seznam 8 lidí a 19 společností, včetně politika Viktora Medvedčuka, jeho manželky Oksany Marčenkové a její přítelkyně Natálie Lavrenjukové, která je považována za manželku  Tarase Kozaka. Uložené sankce za financování terorismu. Prezident podepsal odpovídající dekret.

„SBU vede trestní řízení podle článku 258, části 5 – to je financování terorismu.“ V souladu s tím byly podle tohoto článku uplatněny sankce na paní Marčenkovou, na všechny příslušné osoby a na pana Medvedčuka – to je financování terorismu, “uvedl šéf Ukrajinské rady pro národní bezpečnost a obranu Oleksij Danilov.

Zdůraznil, že ukrajinská vláda bude i nadále jednat tímto směrem.

Danilov řekl, že „od roku 1991, pokud někdo ukradl něco ukrajinskému lidu, ukrajinskému státu, musí to dát na své místo.“ Tajemník rady pro národní bezpečnost a obranu rovněž zdůraznil, že „nezáleží na tom, zda se skrývá za poslanecký mandát, nebo má jiné preference“.

„Nebudeme se těmito věcmi zabývat.“ Pokud stát Ukrajina nepřiměřeně přijde o svá aktiva, pak to vše bude revidováno a budou přijata příslušná rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany, “uvedl Danilov.

Sankce byly uplatněny na 3 občany Ukrajiny a 5 občanů Ruské federace.

Pod sankcemi stali také společnosti registrované v Ruské federaci, v Moldavsku a dalších zemích.

Sankce byly uvaleny také na společnosti vlastnící 5 letadel, které provozovaly přímé lety z Kyjeva do Moskvy,

Když byl dotázán na osud televizního kanálu 1 + 1(kanal na kterem pracoval Zelenskyj), jehož část Marchenko vlastní, řekl tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany, že kanál bude i nadále fungovat, ale tato část majetku nebude moci využívat.

USA vyjádřily podporu Ukrajině po uvalení sankcí na kmotra ruského prezidenta Viktora Medvedčuka.

„Podporujeme snahy Ukrajiny chránit svrchovanost a územní celistvost prostřednictvím sankcí.“ Od roku 2014 byly na Medvedčuka uvaleny americké sankce za narušení bezpečnosti, územní celistvosti a demokratických institucí na Ukrajině, “uvedlo ve svém prohlášení velvyslanectví USA na Ukrajině.

  Polsko a Německo zestátní domácí aktiva ruské společnosti Gazprom

Prezidentská tisková mluvčí Julia Mendel uvedla, že sankce vůči televizním kanálům nemají nic společného s útokem na svobodu projevu a financování médií medvedčucké skupiny agresorskou zemí Ruska je nepřijatelné.

Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com