Drama na Slovensku: Fica může sesadit populista, který má pověst blázna a šaška

Příští sobotu Slovensko čekají parlamentní volby. Porazit dvanáct let vládnoucí stranu Směr – sociální demokracie má šanci hnutí OĽaNO Igora Matoviče. Navštívili jsme jeho předvolební mítink v Nových Zámcích.

Nové Zámky (od našeho zpravodaje) – K prasknutí narvaný velký sál kulturního domu Csemadok v Nových Zámcích bouří. Sice s téměř dvouhodinovým zpožděním, ale nakonec z mimořádné parlamentní schůze ve čtvrtek večer přece jen dorazil na předvolební shromáždění své strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič.

Devět dní před parlamentními volbami se Matovič a jeho formace vezou na neočekávané vlně popularity. Průzkumy dávají OĽaNO naději na to, že může být v hlasování 29. února nejen nejsilnější stranou slovenské opozice, ale možná i porazit posledních dvanáct let dominující vládní stranu Směr – sociální demokracie.

„My deset let proti korupci opravdu bojujeme, ne že jen vyprávíme, jak budeme bojovat, ale my bojujeme,“ opakuje Matovič své základní volební poselství. „Odhalili jsme třicet zkorumpovaných politiků, takže máme výsledky,“ říká se širokým úsměvem štíhlý politik.

Lidé mu visí na rtech, je nezpochybňovanou hvězdou večera, i když moderátor několikrát dopředu říká, že Matovič musí brzo zase odjet zpět do Bratislavy na televizní debatu. Předtím, než dorazil, se snažila publikum udržet ve varu osmička kandidátů, kterou moderoval před lety velmi populární lidový bavič Jožo Pročko, sám také na kandidátce OĽaNO. Ale většina lidí se přišla podívat na muže, který má nyní šanci opravdu porazit Roberta Fica a všechno, co expremiér ze strany Směr – sociální demokracie symbolizoval: korupci, nefungující stát a skepsi, že na Slovensku se může dát lépe žít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com