Tatra vyrazila na cestu kolem světa. Nejdřív z Prahy do Brna, potom až do Vladivostoku

Od pražského Rudolfina odjela dvě hodiny po poledni Tatra 815 upravená na expediční automobil na cestu kolem světa. Expedice nazvaná Tatra kolem světa 2 odkazuje na obdobnou výpravu z konce 80. let. Na cestě za exotikou zamířila tatra nejprve po dálnici D1 do Brna, další zastávkou bude Bratislava.

V letech 1987 až 1990 objela upravená šestikolová Tatra 815 GTC svět, navštívila všechny kontinenty kromě Antarktidy a svým způsobem uzavřela éru tatrováckých cest za exotikou, která se táhla napříč druhou polovinou 20. století. Nyní, bezmála po třiceti letech od návratu, vyrazila z Prahy další expedice, aby na ni navázala.

V tentokrát čtyřkolovém speciálu Tatra 815 4×4 s nástavbou o hmotnosti 1380 kilogramů je čtrnáct míst k sezení či prostor, ve kterém se vyspí i dvacet lidí.

„Máme tam velkou prostornou sprchu, máme tam 700 nebo 800 litrů teplé vody, tři bojlery, čtyři okruhy vytápění, klimatizaci, máme tam obrovské akumulátory, dva záchody, jednu záložní sprchu a jednu venkovní sprchu,“ řekl člen expedice Marek Havlíček. Kromě stálé posádky se ve voze vystřídají například i fanoušci výpravy, kteří si mohli během crowdfundingové kampaně zakoupit místo na část cesty.

Expediční tatru přijely k Rudolfinu vyprovodit další vozy z Kopřivnice, například dakarské speciály. Šťastnou cestu popřál cestovatelům také Stanislav Synek, který byl účastníkem původní expedice Tatra kolem světa a je jediný, kdo z ní ještě žije.

Prvním cílem na cestě z Prahy kolem světa bylo pro novou tatrováckou expedici Brno, dalším Bratislava. Dále by měla cesta pokračovat přes Balkán a Turecko na blízký východ, dále na sever přes Kavkaz na Sibiř a se zajížďkou do Mongolska až do Vladivostoku.

V dalších etapách by chtěli cestovatelé projet Ameriku, Afriku a konečně se vrátit přes Pyrenejský polostrov a západní Evropu domů. Celkem by měla tatra ujet zhruba 270 tisíc kilometrů – bezmála dvojnásobek toho, co zvládla její předchůdkyně v 80. letech.

  Řehka jednal s ředitelem Vojenského štábu EU van der Laanem o pomoci Ukrajině

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com