Tisíce domácností jsou kvůli větru bez proudu, v Podkrkonoší vystoupaly hladiny řek

Na 15 tisíc domácností po celém Česku jsou kvůli silnému větru bez proudu, nejvíc jich je v Libereckém kraji a jižních Čechách. Někde budou dodávky obnoveny až odpoledne. Následky větru omezily dopravu zhruba na třech desítkách železničních tratí. Vítr působil také nehody, třeba na Karlovarsku spadl kvůli větru strom na autobus, dva lidé se při tom lehce zranili. Na některých tocích, zejména v Královéhradeckém kraji, platí první stupeň povodňové nebezpečí.

Příčinou velmi silného větru byla tlaková níže Julie. V neděli postupně přecházela přes Německo a Polsko nad Bělorusko a Ukrajinu. Česko zasáhl silný vítr v neděli odpoledne a večer.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platila od nedělních 11:00 pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, dále Prahu a střední Čechy. Od nedělních 15:00 platilo varování před velmi silným větrem i pro ostatní kraje. V noci na pondělí vítr postupně zeslábl. Ráno ještě trochu foukalo na jihu Moravy.

V Královéhradeckém kraji hrozí povodně

Podle zpravodajky ČT v Královehradeckém kraji Věry Hofmannové platí první stupeň povodňového nebezpečí na Labi ve Vestřevi, na Jizeře v Železném Brodě a na Metuji v Hronově.

Od včerejšího večera bylo v Královehradeckém kraji přes 80 událostí, které si vyžádali výjezd hasičů, všechny ale byly bez zranění. „V noci hlavně čerpali vodu ze sklepů, čistili propusti, zajištovali popadané střechy. Teď především odstraňují stromy z komunikací,“ popisuje Hofmanová práci hasičů.

Energetici v Královéhradeckém kraji evidovali v pondělí ráno 12 poruch na vedeních vysokého napětí, zejména na Trutnovsku, Náchodsku, Jičínsku a Hradecku. „K 08:00 zůstávalo v kraji bez elektřiny přes 4000 odběratelů. Přestalo foukat, poruchy již nepřibývají, daří se nám připojovat k distribuční soustavě stále více zákazníků,“ řekla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Meteorologové zaznamenali velkou rychlost větru na Sněžce už v 19:00, kdy v nárazech dosahovala zhruba 187 kilometrů za hodinu. To bylo podobné jako před dvěma týdny při bouři Sabine, kdy foukal vítr o rychlosti až 198 kilometrů za hodinu.

  Věci veřejné nebo Přísaha. ‚Voliči hledají protestní alternativu již od komunismu,‘ říká politolog

Ještě větší náraz větru byl ale v neděli večer na polské straně Sněžky. „Náraz 223 kilometrů za hodinu byl naměřen na polské straně (stanici), zatímco na české stanici Sněžka-Poštovna byl zaznamenán náraz 180 kilometrů za hodinu, což je hodnota srovnatelná se Sabinou,“ upřesnil meteorolog ČT Michal Žák.

Ve středních Čechách vítr lámal stromy

Ve středních Čechách během neděle a noci na pondělí vyjížděli hasiči kvůli odstraňování následků silného větru ve zhruba 250 případech. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy na silnici, na elektrické vedení a podobně. „Nejvíce zasažené okresy byly v neděli Benešov, Mladá Boleslav a Praha-východ,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Stromy také zastavily provoz na několika středočeských železničních tratích. Vlaky nejezdí mezi Mělníkem a Mšenem, Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou a také mezi Zbraslavicemi a Malešovem na Kutnohorsku.

V pondělí brzy ráno bylo ve Středočeském kraji 5600 domácností bez proudu, ve většině se ale už podařilo dodávky obnovit. „Situace se již uklidnila, ve středních Čechách evidujeme jen čtyři poruchy na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je 1200 odběrných míst,“ informovala mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová.

Na Vysočině vítr zastavil vlaky

Silný vítr na Vysočině lámal stromy. Na Žďársku jsou kvůli tomu dvě silnice neprůjezdné. Stromy popadané na silnice nebo ty, u nichž pád hrozí, už v pondělí hasiči odstraňovali na více než 100 místech. Od nedělního odpoledne, kdy vítr zesílil, už mají v souvislosti s počasím přes 200 výjezdů, vyplývá z údajů na jejich webu. Kvůli následkům silného větru také nejezdí vlaky mezi Kostelcem a Jihlavou, nahradily je autobusy.

Podle informací Českých drah budou autobusy vozit cestující v úseku Jihlava–Rantířov a Rantířov–Kostelec u Jihlavy do pondělního poledne. Vítr tam provoz omezil v neděli před 18:30.

  Dokument: Proč lidé od Schillerové vyšli vstříc Mynářovi

Pády stromů a vítr poškodily elektrická vedení. Společnost E.ON zásobující většinu Vysočiny eviduje okolo 2000 domácností bez proudu, většinou na Třebíčsku a Jihlavsku. Společnost ČEZ, která je dodavatelem na Havlíčkobrodsku, pracuje na odstranění poslední poruchy vysokého napětí, řekla její mluvčí Šárka Lapáčková Beránková.

Podle meteorologů může mít v pondělí ještě vítr na Vysočině v nárazech rychlost přes 50 kilometrů v hodině, bude ale slábnout. Nejvyšší teploty budou až osm stupňů Celsia, k večeru může slabě pršet.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjeli přes noc k 75 událostem

Hasiči zasahovali také v Ústeckém kraji, v noci na pondělí tam kvůli silnému větru vyjeli k 75 událostem. Odstraňovaly spadlé stromy, uvolněné plechy, spadlé dráty a další překážky.
Společnost ČEZ v kraji eviduje 12 poruch na vysokém vedení, informovala mluvčí společnosti Holingerová.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem bude v pondělí foukat mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí dva až šest metrů za sekundu, večer s nárazy až 20 metrů za sekundu. Na úterý hlásí meteorologové v kraji vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině.

V Olomouckém kraji je bez elektřiny 3600 domácností

Kvůli poruchám na rozvodné síti, které v noci na pondělí způsobil silný vítr, je v Olomouckém kraji ráno bez dodávek elektrického proudu zhruba 3600 domácností a dalších odběratelů. Výpadky jsou hlavně na Šumpersku a Olomoucku. Situace se postupně zlepšuje a počet poruch klesá, uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Dodávky elektřiny jsou ráno kvůli poruchám přerušeny v okolí Hanušovic a Starého Města pod Sněžníkem na Šumpersku a Domašova nad Bystřicí či Bouzova na Olomoucku.

Některé oblasti v Libereckém kraji budou bez proudu až do odpoledne

V Libereckém kraji hasiči zasahovali kvůli silnému větru u 170 případů. Situace se podle tamní zpravodajky ČT Jany Šrámkové k ránu uklidnila. Problémem jsou ale dodávky elektřiny. „Aktuálně je v Libereckém kraji 3700 domácností bez proudu, ČEZ eviduje 15 poruch na vysokém napětí,“ říká zpravodajka. V některých místech by přitom měla být dodávka obnovena až kolem druhé odpolední.

  O demonstraci v Praze informují světové agentury i zahraniční média

„Kvůli popadaným stromům nejezdily také některé vlaky,“ dodává Šrámková. Aktuálně jsou uzavřené tratě Frýdlant- Višňová, Krásná Lípa – Rybniště a Poniklá – Jablonec nad Jizerou.
Kvůli srážkám v Libereckém kraji také stoupaly hladiny řek. „Na první povodňový stupeň v noci vystoupala Mumlava a například také Jizera,“ říká Šrámková.

Bez proudu jsou i na Karlovarsku

Po silném větru zůstávají i v Karlovarském kraji některá místa bez dodávky elektřiny. Po 7:00 evidovali energetici podle webu ČEZ Distribuce asi 15 poruch. Tratě uzavřené kvůli větru a jeho následkům se už ráno podařilo zprovoznit, vyplývá z webu Českých drah.

Nejvíce poruch na elektrickém vedení měli energetici v okolí Mariánských Lázní, ale také na hranici Karlovarského a Ústeckého kraje. Většina z poruch se ale už opravuje a podle odhadů by měla být dodávka elektřiny v pondělí dopoledne obnovena.

Po větru, který do Karlovarského kraje přišel v neděli okolo 15:00, zůstaly neprůjezdné i některé železniční tratě, například v okolí Aše nebo v Krušných horách. Poslední dva úseky, mezi Otročínem a Bečovem nad Teplou a Nejdkem a německým Johanngeorgenstadtem, se podařilo podle webových stránek Českých drah zprůjezdnit okolo 7:00 ráno.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com