Slovenští poslanci schválili třináctý důchod a odmítli istanbulskou úmluvu. Čtyři dny před volbami

Těsně před sobotními parlamentními volbami na Slovensku tamní sněmovna podpořila zákon o zavedení třináctého důchodu. Opatření prosadily dvě ze tří koaličních stran Smer-SD a Slovenská národná strana s pomocí hlasů některých opozičních či nezařazených poslanců. Sněmovna také odmítla istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách.

Část opozice a neparlamentních stran zavedení třinácté penze spolu s dalším návrhem vlády na zdvojnásobení přídavků na děti označila za předvolební korupci. Někteří poslanci kvůli tomu v minulých dnech blokovali řečnický pultík.

Schválený zákon ještě posoudí prezidentka Zuzana Čaputová, která ho může vetovat. Na posouzení má 15 dní. Pokud by ho odmítla až po volbách, podle slovenských ústavních právníků by už nová sněmovna nemohla její veto přehlasovat a musela by se návrhem zabývat znovu od začátku legislativního procesu.

Podle jednacího řádu sněmovny totiž návrhy zákonů z předchozího volebního období lze po volbách projednat jen v případě, že budou znovu předloženy. Čaputová svůj postup ohledně sociálního balíčku zatím neoznámila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com