Psychologické operace a dezinformační kampaň v Itálii ve době krize

Co ruská armáda, která přišla na pomoc s epidemií koronavirů, ve skutečnosti udělala v Itálii?

Skupina ruské armády dorazila do Itálie přesně ve chvíli, kdy byla zahájena aktivní kampaň na sociálních sítích požadujících odchod země z EU. Takové zprávy jsou propagovány na Twitteru s odpovídajícím hashtagem skupiny účtů vytvořených v únoru a březnu. Existuje důvod se domnívat, že vznikly mimo Itálii.

Živým příkladem je nedávná dezinformační kampaň se zjevnou účastí Ruska, během níž bylo Polsko a poté Ukrajina obviněno z uzavření vzdušného prostoru pro ruské vojenské nákladní letadlo směřující do Itálie, na jehož palubě byla pomoc a odborníci. Rychlá analýza leteckých koridorů však ukazuje, že nejkratší trasa z letecké základny poblíž Moskvy na letiště Pratica di Mare v Itálii prochází Běloruskem, nikoli Ukrajinou. Proto byl posledně jmenovaný zmíněn v kontextu, který kazí pověst, pouze kvůli jeho dlouhému konfliktu s Ruskem.

Byla zaznamenána fakta o šíření nepravdivých informací italskými účty, dříve používaná v propagandistických materiálech vytvořených ruským ministerstvem obrany. Je důležité poznamenat, že od 26. března, tj. Tři dny po zveřejnění ruského videa, byly odstraněny tweety s odkazem na materiál.

Významná část účtů podílejících se na šíření ruského pohledu se rovněž podílí na propagaci protimigrantských zpráv a projevů na podporu Mateo Salvina. Pravděpodobně kampaň za vystoupení Itálie z EU byla organizována a podporována stranou Lega Nord a nebyla spojena s Kremlem. Skutečnost, že některé účty se účastnily dezinformačních snah namířených proti Polsku a na podporu Ruska, však může naznačovat:

– podpora a propagace vůdce Lega Nord ze strany Ruska;

– Dohoda s italskou krajní pravicí o vzájemné podpoře a prosazování společných zájmů.

Vzhledem k materiální a finanční propasti mezi bohatými a chudými a také kvůli regionálním rozdílům v bohatství domácností převládají mezi italskou populací tradičně „levicové“ názory. Proti Bruselský sentiment tedy převážně odpovídá ideologickým preferencím Italových. Současně se tyto nálady rychle rozvíjejí pomocí příběhů vytvořených v Rusku. Například, na rozdíl od vzrušené debaty o politice EU, Itálie byla docela loajální k NATO, zatímco zprávy proti NATO v italském segmentu sociálních sítí byly ruského původu. Samotný výskyt takového příběhu je spojen s prováděním vojenských cvičení „Obránce Evropy 20“ a příchodem amerických jednotek k účasti na nich. To naznačuje, že v Itálii probíhá vojenská operace zaměřená na informace.

  Přiznání Miloše Zemana: Reflexe jeho působení ve funkci českého prezidenta

Ruské informační zdroje týkající se ruské zahraniční zpravodajské služby a vojenské zpravodajské služby se společně snaží zabránit distribuci článku italských novin La Stampa, v němž novináři tvrdí, že asi 80% nákladu dodaného z Ruska je ve skutečnosti nevhodné pro boj proti koronaviru.

Hlavním cílem ruské informační kampaně je přesvědčit veřejnost o tom, že státy EU nepodporují Itálii (zprávy o německé pomoci jsou blokovány nebo ignorovány), a také reprezentovat Rusko jako jediný stát, který Itálii pomáhá. Zároveň Čína nebude stát stranou a sledovat vývoj takové kampaně, protože Peking má také zájem o posílení své přítomnosti v Itálii po pandemii.

Ruská kampaň má dvě fáze. Očekává se, že druhá otázka nastolí otázku zrušení sankcí z Ruska a rychlého sbližování s Kremlem.

Moskva nemá v úmyslu usilovat o okamžitý odchod Itálie z EU. Pozornost je věnována destabilizaci evropských institucí a formování veřejného mínění. Je to součást dlouhodobého strategického cíle, ale v této fázi je více pravděpodobné, že jde o spojení sil s politickými spojenci Kremlu v Itálii.

Při pohledu na seznam těch, kteří přišli do Itálie v rámci ruské vojenské mise, je zřejmé, že v týmu jsou novináři, vizážisti, specialisté na jevištní osvětlení a osoby zcela nesouvisející s medicínou. Někteří vojenští pracovníci nejsou také spojeni s jednotkami medicíny nebo chemické obrany, ale pravděpodobně představují ruské speciální operační síly.

Po přistání v Pratica di Mare konvoj ruské vojenské techniky překonal 600 km do Bergama. Přistání ruského letadla na letišti Lombardie by ušetřilo čas a peníze, a to jak na palivo pro konvoj, tak na letecké palivo pro devět nákladních letadel. Stěhování ruské skupiny je tedy zemí prezentováno jako propagandistická operace nebo dokonce vojenská cvičení pro nácvik vylodění pokročilé skupiny s jejím následným přestěhováním na určité místo.

  Americký Kongres podpořil pomoc Ukrajině.

Alexander Sladkov, ruský vojenský „novinář“ spojený s vojenskými zpravodajskými službami, uvedl, že mise je „humanitární sekerou v hrudi NATO“. Poznamenal, že operace je v měřítku srovnatelná s průlomem ruských výsadkářů v Kosovu (letiště Slatina) v roce 1999 na podporu kosovských Srbů. Korešpondent televizního kanálu Zvezda, který vlastní ruské ministerstvo obrany, nazval tým „ruskou skupinou v Itálii“.

Mezi další v ruské vojenské misi patří generál Sergej Kikot, který v roce 2019 pomahal Assadovi v Haagu a prohlásil, že v syrském městě Duma nikdy nepoužíval chemické zbraně.

Do této skupiny patří také pplk. Alexander Yumanov, plukovník Alexej Smirnov, pplk. Gennadij Eremin a pplk. Vyacheslav Kulish.

Tito důstojníci se účastnili projektů souvisejících s virem Ebola, které byly realizovány 48. Centrálním výzkumným ústavem Ministerstva obrany Ruské federace a státním podnikem Vektor (tyto organizace, které se v sovětských dobách podílely na vývoji biologických zbraní). Je důležité poznamenat, že navzdory významné práci s virem Ebola Rusové nebyli schopni vytvořit účinnou vakcínu, která by byla schválena v USA a EU. V roce 2018 byly Vector a 48 výzkumných ústavů pod záštitou ruského ministerstva obrany obviněny ze snahy vytvořit nový, vysoce virulentní virus vojenské hemoragické horečky. Je také třeba poznamenat, že tito důstojníci byli představeni na italské straně jako zaměstnanci Vojenské lékařské akademie v Kirově, i když ve skutečnosti pracují ve 48. ústředním vědeckém výzkumném ústavu se specializací na biologické zbraně.

Hlavním úkolem Rusů je pravděpodobně sbírat biologický materiál italských občanů infikovaných COVID-19, studovat průběh nemoci a prostředky, které Itálie použila pro jejich použití v Rusku.

Podle odborníků existuje vysoká pravděpodobnost, že v Rusku dojde k vypuknutí epidemie koronavirů, podobné italskému scénáři. Dostupné údaje naznačují, že ruské úřady diskutují o možnosti zákazu vycházení v Moskvě. Městské úřady zároveň tvrdí, že vymáhání podmínek takové karantény nebude možné, citujíc špatnou infrastrukturu. Rusové tak mohou také shromažďovat informace v Itálii, aby vyvinuli strategii boje proti viru, když zvednou tempo ve své zemi.

  Příspěvek České republiky do Fondu nevojenské pomoci NATO Ukrajině: Strategický krok

Zdroj: https://cursorinfo.co.il/all-news/politika/psihologicheskie-operatsii-i-dezinformatsionnaya-kampaniya-v-italii-na-fone-krizisa/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com