Vláda od pondělí otevře obchody do 2,5 tisíc metrů čtverečních

– Vláda dnes na základě epidemiologického vývoje nemoci covid-19 uspíšila harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven. Už v pondělí se otevřou velké obchody, 11. května pak velká nákupní centra.

– Restaurace plánuje stále otevřít ve dvou etapách, úplné otevření by mělo přijít 25. května.

– Soud dnes pravomocně zrušil od 27. dubna čtyři opatření omezující volný pohyb, služby a maloobchod. Vadilo, že nařízení nebyla vydána v režimu krizového zákona. Vláda na to musí reagovat.

– Celkový počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku je 7138. S nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v nemocnicích zemřelo 210 lidí. Vyléčilo se 2152 pacientů.

Jízdní řád, verze 2

Co se tedy podle nejnovějšího vládního plánu otevře a kdy:

Pondělí 27. dubna – provozovny a obchody do 2500 metrů čtverečních mimo obchodních center, autoškoly, fitness a posilovny bez sprch a šaten, bohoslužby do 15 osob, vnější prostory zoo, knihovny.

Pondělí 11. května – obchodní centra za přísných hygienických podmínek, restaurace, bary, vinotéky (ale jen vnější prostory nebo prodej přes okénko), solária, holičství a kadeřnictví, rekondiční pobyty, masérství, galerie, výstavy, muzea, vnější prostory zámků a hradů.

Pondělí 25. května – úplné otevření restaurací, barů, vinoték, hotelů a hotelových restaurací, zbylé taxislužby, tatérství, divadla, zámky a hrady i uvnitř, zoo vnitřní prostory, svatby, sportovní a kulturní akce bez diváků s počtem účastníků 50+ (přesné počty ještě vláda upřesní).

Obchodní centra se mohou otevřít 11. května

„Od 11. května za předpokladu, že se bude situace vyvíjet dobře, jsme připraveni otevřít provozovny i v nákupních centrech,“ řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Havlíček: Otevřeme i velké obchody

„Dnes jsme projednali další uvolňování restrikcí. Naplňujeme to, co jsme řekli minulý týden. Držíme se toho, že pokud se epidemiologická situace bude vyvíjet hůře, jsme připraveni přibrzdit a naopak, co se týče uvolňování restrikcí. Klíčové pro nás bylo vyhodnocení Velikonoc. To jsme vyhodnotili a dopadlo to dobře. Reprodukční faktor se pohybuje někde kolem 0,74,“ uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček.

  Odchod Merkelové přinese změnu i pro Česko. Deset důvodů, proč sledovat německé volby

„Rozhodli jsme následovně: Provozovny do 2,5 tisíce metrů budou uvolněny od pondělí 27. dubna, s tím, že nesmí být v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních,“ oznámil Havlíček před večerním jednáním vlády. Dodal, že uvolnění se týká i autoškol a posiloven a fitness center. Otevřou se také knihovny, botanické a dendrologické a zoologické zahrady bez pavilonů.

Letiště Praha propustí kvůli koronavirové krizi 450 zaměstnanců

Letiště Praha propustí kvůli koronavirové krizi až 450 zaměstnanců. Propouštění by mělo začít koncem května. Důvodem je současné omezení provozu, protože většina linek je zrušena. Informoval o tom dnes server Zdopravy.cz, kterému to potvrdil mluvčí letiště Roman Pacvoň. Letiště zaměstnává kolem 2900 lidí.

V olomouckém parku budou pravidelně pořádány Selské trhy

Selské trhy začne od příštího týdne ve Smetanových sadech v Olomouci pořádat Výstaviště Flora, které tak naváže na tradici farmářských trhů organizovaných v předchozích letech v centru města. Selské trhy budou jednou týdně, poprvé si lidé z nabídky ovoce, zeleniny a potravin od místních pěstitelů a výrobců budou moci vybírat příští týden ve čtvrtek. ČTK to dnes řekla Kristýna Buchtová z Výstaviště Flora.

Z koronaviru se vyléčilo dalších 150 lidí

Ve čtvrtek zatím nikdo na koronavirus nezemřel, v Česku tak covid-19 podlehlo zatím celkem 210 lidí. Od půlnoci přibylo šest nakažených, jejich celkový počet od začátku epidemie je 7138. Vyléčilo se o 150 lidí více, dohromady 2152 pacientů.

Uzavření kin podnítilo v Praze návrat sálů pod otevřeným nebem

Uzavření kin způsobené opatřeními proti šíření koronaviru podnítilo v Praze návrat sledování filmů pod otevřeným nebem, které se v minulosti příliš neprosadilo. V Dolních Měcholupech již 10. dubna promítli úspěšný český film Samotáři. Autokino, které vyroste na okraji Prahy u Letiště Václava Havla, zahájí svůj provoz 24. dubna americkým oscarovým snímkem Pulp Fiction. Ve venkovní kinosál se od 27. dubna promění Nákladové nádraží Žižkov. ČTK o tom informovali organizátoři promítání.

  Zelenskyj požádal Evropu o další zbraně a o nové sankce proti Rusku

Babiš k lázeňství: Stát by mohl přispívat na dovolenou v Česku

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá podle premiéra Andreje Babiše (ANO) opatření k podpoře cestovního ruchu. Babiš to uvedl v odpovědi na dopis Karlovarského kraje upozorňující na kritickou situaci v lázeňství. „Zejména se bude jednat o opatření na oživení domácího cestovního ruchu Dovolená v Česku, tedy o státem podporované příspěvky na dovolenou v České republice,“ citoval z dopisu hejtman Petr Kubis (ANO).

Zaorálek: Od 27. dubna by se mohly otevřít knihovny

Od 27. dubna by se mohla otevřít i knihkupectví s větší plochou, než uváděl první harmonogram vlády pro uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Od stejného data by mohly také zahájit provoz knihovny. Na Rádiu Z to dnes řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s odvoláním na dnešní jednání vlády, které je zatím přerušené. Podrobnosti nechtěl uvádět s odkazem na plánovanou tiskovou konferenci a další jednání vlády.

Kvůli chybě vlády mají podnikatelé šanci na odškodnění

Aktuální rozsudek soudu, který zrušil čtyři mimořádná opatření vydaná Ministerstvem zdravotnictví, umožňuje, aby o náhradu škody za období mezi 17. březnem a „opraveným“ vládním rozhodnutím (termín má vláda do 27. dubna) žádali podnikatelé, kteří museli zavřít. „Doba, kdy je možné žádat o odškodnění, se prodlouží,“ souhlasil advokát a vysokoškolský učitel Petr Bezouška.

Babiš: Rozhodnutí soudu mi přijde absurdní

„Rozhodnutí soudu plně respektuji. Osobně mi ale přijde absurdní. Nechápu, že soud ruší opatření vlády, která v Česku zcela evidentně zachránila tisíce lidských životů a díky kterým jsme celou tu epidemii tak úspěšně zvládli,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) serveru iDNES.cz v reakci na dnešní rozhodnutí soudu, který zrušil čtyři mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví.

Soud ovšem nezpochybňoval účinnost opatření jako takových, ale způsob, jakým je vláda zaváděla – ve snaze vyhnout se pozdějším náhradám škod. Rovněž tvrzení o záchraně tisíců životů nemá v datech jakoukoli oporu; studie, kolik Čechů by mohla nemoc covid-19 zabít, pokud by vláda nijak nereagovala, neexistuje.

  Před polskou ambasádou v Praze demonstrovali lidé kvůli těžbě v dolu Turów

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com