Nemocnice se zcela zaplní i při nejoptimističtějším scénáři, varuje ÚZIS

Kapacity nemocnic v Česku budou na konci října vyčerpány i v případě, že se vyplní nejoptimističtější scénář vývoje epidemie koronaviru. Počítá s tím, že ve druhé polovině měsíce bude průměrně přibývat téměř 7 tisíc nakažených denně, v říjnu podle něj zemře s koronavirem téměř 1 000 lidí. Nejkrizovější scénář pak počítá s 1 755 zemřelými a 22 tisíci nakaženými za den.

Optimistický scénář předpokládá, že reprodukční číslo bude 1,2. To by znamenalo, že na konci měsíce bude s covidem-19 hospitalizováno 4 500 pacientů. Tisíc z nich bude potřebovat intenzivní péči a více než 500 bude muset být připojeno k dýchacím přístrojům, vyplývá z neveřejné predikce Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS), o níž informují Aktuálně.cz a Deník N.

Tyto hodnoty se rovnají vyčerpání dostupných kapacit hlášených nyní z nemocnic. Rizikovější scénáře již indikují riziko překročení hlášené dostupné kapacity systému,“ uvedli statistici. Z toho důvodu je nutné iniciovat kroky vedoucí k omezení cílené péče, která není akutní.

Počet hospitalizovaných bude vysoký ještě nejméně tři týdny, i kdyby se epidemiologický vývoj zásadně zlepšil. Lidé se s koronavirem dostávají do nemocnice zhruba po deseti dnech od zjištění nákazy, těžký stav se pak projevuje ještě o několik dní později. Také proto se mohou nově přijatá opatření promítnout do počtu hospitalizací až později.

Nyní je podle ÚZIS reprodukční číslo asi 1,53. Pokud by se ho nepodařilo snížit, pak by denně přibývalo více než 460 hospitalizovaných s covidem, celkem by jich na konci měsíce bylo 10 700. Z toho zhruba 2 200 pacientů by potřebovalo intenzivní péči.

Až 10 tisíc lůžek navíc

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v úterý uvedl, že pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči bude vyčleněno až 10 tisíc nemocničních lůžek. Nejdůležitější podle něj bude naplněnost jednotek intenzivní péče. Vznikne také systém pro sdílení zdravotnického personálu.

  Poslanci se přeli kvůli snížení penzí exponentů někdejšího komunistického režimu

„Cílem bude jednak vytvořit dodatečné kapacity intenzivní péče a kapacity pro stabilizované pacienty, kteří zůstávají v nemocnici, protože je pro ně obtížné se v infekčních stavu vrátit do domácí péče,“ dodal.

V Česku je aktuálně 68 740 prokázaných případů nákazy. V nemocnicích je s koronavirem 2 503 pacientů. Stav 467 z nich lékaři hodnotí jako těžký. Počet hospitalizovaných od začátku měsíce stoupl o 1 475 případů.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nemocnice-kapacita-koronavirus-uzis-optimisticky-scenar.A201014_141954_domaci_remy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com