Huawei zvýšil tržby o deset procent, tempo růstu ale zpomaluje

Čínský technologický gigant Huawei Technologies za prvních devět měsíců letošního roku zvýšil tržby o 9,9 procenta na 671,3 miliardy jüanů (2,3 bilionu Kč). Tempo růstu se však snižuje, zejména kvůli americkým sankcím a koronavirové pandemii. Uvedla to dnes agentura AP.

Údaje za jednotlivá čtvrtletí firma neposkytla, podle výpočtů agentury Reuters a listu The Wall Street Journal ale v samotném třetím čtvrtletí tržby stouply jen o 3,7 procenta. Ještě ve druhém čtvrtletí růst činil 22 procent. Za první pololetí se tržby zvýšily o 13,1 procenta.

Huawei se potýká s problémy kvůli americkým sankcím, které mu zkomplikovaly přístup k většině amerických technologií a dílů. Bílý dům tvrdí, že Huawei je hrozbou pro národní bezpečnost a že může usnadnit čínské vládě špionáž. To firma dlouhodobě odmítá.

Podle údajů společnosti Canalys se Huawei ve druhém čtvrtletí stal největším prodejcem chytrých telefonů na světě. Prodej zvýšil o 17,7 procenta a podíl na trhu činil 19,6 procenta. Růst firmy však táhne hlavně poptávka na domácím trhu, kde má Huawei podíl 51 procent.

Ve čtvrtek firma představila svůj nový přístroj Mate 40. Analytici se však shodují, že zájem o něj v zahraničí nebude velký, protože kvůli sankcím nemá tento přístroj k dispozici plnou verzi operačního systému Android.

Autor: ČTK

  Šéfka Evropské centrální banky: Vysoká inflace tu zůstane „nějakou dobu“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com