Černý: Kapacity nemocnic nejvíc ohrožuje nedostatek personálu

Nakažených zdravotních sester je zhruba 7300 a lékařů téměř 3000. Nemocnice denně přijmou přes 720 nových pacientů s covidem-19, vážných případů přibude zhruba 130 denně. Novinářům to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Stále podle něj hrozí to, že bude ve druhé polovině listopadu téměř vyčerpaná kapacita nemocnic i poté, co se jich maximální počet změní na lůžka pro pacienty s covidem-19. Podle Černého je k maximu ještě dva až tři týdny.

„Kapacita jako celek se zdá dostačující, některé kraje už jsou ale na hranici existující kapacity,“ řekl k tomu národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý. Nejhorší situace je podle něj ve Zlínském, Karlovarském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. „Není to nedostatek lůžek ani techniky, ale výpadek personálu,“ dodal.

Podle posledních dat ke čtvrteční 17:00 bylo v nemocnicích s covidem 7026 lidí, z nichž 970 potřebovalo intenzivní péči a 536 umělou plicní ventilaci. Nejvíc pacientů je v nemocnicích v Jihomoravském kraji (954), Praze (791) a Moravskoslezském kraji (723). V 17 českých a moravských nemocnic je více než stovka pacientů. Více než dvě stovky lidí s covidem-19 léčí FN Plzeň a FN v Motole, třetí za nimi je se 192 pacienty Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Celková kapacita akutních lůžek v nemocnicích je asi 47.000. Podle dat o kapacitě nemocnic z dnešního rána je více než 22.600 lůžek s možností podávat pacientovi kyslík a třetina z nich je neobsazená. Lůžek intenzivní péče je více než 4000 a neobsazených je 27,5 procenta a umělých plicních ventilátorů 2000 a neobsazených asi 45 procent.

Další navýšení se podle Černého plánuje asi o 1500 lůžek intenzivní péče a 6000 lůžek s kyslíkem. Navíc se počítá se dvěma polními nemocnicemi, kam by ale měli směřovat méně závažné případy. Zastavenabude veškerá možná odložitelná péče, dříve budou propouštěni pacienti, kteří už v nemocnici být nemusí. Až pětina hospitalizací je podle Černého takzvaně sociální, přeloženi by měli být z lůžek akutní péče.

  Prezident Pavel zahájí návštěvu jižních Čech, navštíví letiště i točnu

Koordinovat pacienty by měl dispečink veškeré lůžkové péče. Bude naplno fungovat od pondělí. „Hospitalizace dál porostou, ale zdá se, že zdaleka ne tak rychle rostou hospitalizace vážné,“ uvedl Dušek.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com