CVVM: Trend růstu spokojenosti Čechů se svým životem se zastavil

Se svým životem jsou spokojeny dvě třetiny Čechů. Nespokojeno je zhruba deset procent lidí a neutrální postoj při hodnocení kvality svého života zastává čtvrtina Čechů. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti letošnímu červenci se výsledky téměř nezměnily. Z dlouhodobého pohledu je ale patrné, že se zastavil dosavadní trend růstu spokojenosti.

Velmi spokojeno bylo v září se svým životem 17 procent respondentů. Dalších 49 procent bylo spíše spokojených. Naopak velmi nespokojených bylo jedno procento dotázaných a spíše nespokojených devět procent lidí. Zbylých 24 procent dotázaných zvolilo neutrální odpověď „ani spokojený, ani nespokojený.“

Ve srovnání s výsledky stejného průzkumu z letošního července se aktuální rozložení názorů prakticky neliší. Výraznější rozdíl není patrný ani při srovnání s loňským zářím. Přestože meziročně ubylo lidí spíše spokojených se svým životem o čtyři procentní body, celkový podíl kladných hodnocení byl srovnatelný s letošním zářím.

Zajímavější výsledky nabízí srovnání dlouhodobých trendů. Od května 2013 až do poloviny loňského roku sociologové CVVM registrovali nárůst spokojenosti Čechů se svým životem, s výjimkou určité stagnace v roce 2017. Trend nárůstu spokojenosti ale za poslední rok výrazně zpomalil. „Aktuálně je možno říct, že se i zcela zastavil,“ dodávají autoři průzkumu.

Spokojenost se životem se zvyšuje spolu s dosaženým vzdělání a se zvyšujícím se příjmem domácnosti respondenta, zjistili sociologové. Spokojenost se životem se naopak snižuje spolu s rostoucím věkem.

„Podle politické orientace na škále od levice po pravici vyšší míru spokojenosti vykazují ti, co se identifikují s vyhraněnou pravicí, naopak nižší míru spokojenosti vykazují ti, kdo se jednoznačně řadí na levici,“ uvádí CVVM. Spokojenějšími jsou voliči TOP 09 či ANO, naopak méně spokojeni jsou voliči KSČM a rozhodní nevoliči.

  Rakušan chce zavést povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé obchody

Průzkum provedlo CVVM mezi 5. a 20. zářím. Zapojilo se do něj 951 lidí ve věku od 15 let.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com