Kyberterorismus: cynismus, nelidskost, lež. Kdo to potřebuje?

Globalizace, v níž se nachází současný svět, diktuje své podmínky stále jistěji. A pokud před sto nebo dokonce padesáti lety byly integrační procesy ve společnosti, i když měly tendenci neustálého růstu, omezeny vzdáleností a geopolitickými rysy, dnes díky moderním prostředkům elektronické komunikace dosáhla míra rozvoje a hloubky integrace ve všech sférách lidského života skutečně úrovně , globální měřítko. Ano, současná situace s pandemií a z ní vyplývající karanténní omezení (která vedla k uzavření hranic mnoha zemí a snížení migrace lidí) tento proces do jisté míry ovlivňují, ale je nepravděpodobné, že by ho dokázaly zastavit. Protože moderní svět je informace bez hranic, a Jeho Veličenstvo INTERNET poskytuje tuto příležitost! Díky němu bylo možné ve zlomku sekundy překonat informační prostor. Pokud dříve, abychom zjistili, jak se daří přátelům žijícím v jiném městě, museli jsme čekat na dopis, který trval několik dní (nebo dokonce týdnů!), Ale dnes díky World Wide Web, soudruhu, který je na druhé straně světa, vidíme častěji než kolega, který s námi pracuje ve stejné kanceláři, ale sedí za přepážkou. Bohužel svoboda, kterou lidstvo získalo vývojem moderních komunikačních prostředků, má dva póly. A jako vždy se jedná o „plus“ a „mínus“. Bílý a černý. A nakonec – dobro a zlo. Lidstvo čelí nové realitě, která stále jen naberá na síle, ale již se hlásí hlasitěji a hlasitěji.

Kybernetický terorismus. Tento relativně nový koncept je stále častěji slyšen v médiích a nutí lidi s hrůzou poslouchat zprávy týkající se tohoto jevu.

V létě tohoto roku oznámili zástupci Norska kybernetický útok na parlament země, konkrétně hacking e-mailového systému. O měsíc později Washington uvedl, že krátce před americkými prezidentskými volbami hackeři provedli kybernetické útoky na několik desítek sítí vládních agentur, včetně těch, které se týkaly letecké dopravy. Stejný příběh se stal před posledními prezidentskými volbami ve Spojených státech (pamatujte na hacknutí zdrojů Demokratické strany). Kybernetické útoky se staly také strategickými institucemi české vlády. A tyto příklady nejsou jedinečné. Co mají společné výše uvedené příklady v roce 2018?

  Finanční poradna: Jak se vyhnout nástrahám při online nákupu

Podle výsledků vyšetřování provedených v rámci vyšetřovacích opatření zástupci donucovacích orgánů výše uvedených zemí, na jejichž institucích byly kybernetické útoky prováděny, uvedli, že vlákna směřující od umělců k organizátorům byla přitahována do Ruska. Právě Moskva je považována za hlavního organizátora těchto útoků, respektive za hlavní ředitelství Generálního štábu ruských ozbrojených sil (dříve GRU). Fakta uvedená výše navíc nejsou prvními případy kybernetického terorismu ze strany Ruské federace. Například v roce 2015 byly vnitřní sítě německého Spolkového sněmu vystaveny kybernetickému útoku. Angela Merkelová uvedla, že Berlín má „silné důkazy“ o zapojení ruských hackerů v tomto případě. Totéž uvedli zástupci Norska, Spojených států, České republiky a dalších zemí, které hackeři napadli. Rusko samozřejmě všechna obvinění popírá a označuje je za narážky a nepřátelské kroky. Fakta však ukazují pravý opak! V roce 2018 se tedy českým bezpečnostním silám podařilo odhalit velké ruské centrum kybernetických útoků.

Pro krytí vytvořily speciální služby Ruské federace v Praze dvě počítačové firmy, formálně zabývající se prodejem počítačového hardwaru a softwaru. Jejich hlavním úkolem však bylo připravit hackerské ataky. Zařízení pro tyto firmy dopravovali vozy ruské ambasády s diplomatickými čísly! Zástupci donucovacích orgánů České republiky informovali také o možné interakci těchto „firem“ s podobnými ruskými buňkami působícími v jiných zemích. Tato fakta naznačují, že takové akce neprovádí obyčejný domácí specialista (jakýsi dlouhosrstý osamělý programátor, který sedí v noci před monitorem, leží kolem pytlů čipů a snaží se ukrást peníze z bank a převést je na figuríny), ale dobře organizovaný struktury složené z desítek lidí, od programátorů a nesledovaných prodejců serverů až po offshoring majitelů a právníků. Jedná se o rozvětvené stínové struktury, které kopírují nejlepší obchodní postupy. Na tyto struktury dohlíží přímo zástupci zvláštních služeb určitých zemí. Například v Rusku existuje Vojsko informačních operací podřízené Ministerstvu obrany RF. Oficiálně se zabývají ochranou a prevencí. Ale vzhledem k „mírumilovné“ politice Moskvy ve světě lze pouze spekulovat o skutečných úkolech stanovených pro tuto formaci.

  Ruské protiputinovské dobrovolnické jednotky stupňují odpor: Důsledky pro Putinův režim

Metody kybernetických teroristů jsou zákeřné a cynické a důsledky těchto aktivit jsou nepředvídatelné.

Příkladem absolutní nelidství a cynismu zločinců byly útoky na nemocnice v Čečenské republice letos na jaře. Hackeři napadli nemocnice v Ostravsku, Olomouci, Pardubicích a Karlovarském kraji. Napadeno bylo také ministerstvo zdravotnictví a pražské letiště Václava Havla. Podle zástupců čečenských speciálních služeb vedou stopy zločinců do Ruské federace. Důvodem pro takové kroky ze strany Moskvy by mohla být pomsta Praze za demolici pomníku Konev, demontovaného v dubnu 2020.

Takhle. V době, kdy se celý svět snaží společně čelit výzvám a snaží se pomoci zdravotnickému průmyslu, útočí ruští hackeři v tomto okamžiku na zdravotnický sektor. To je odpověď na odvěkou otázku: „Rusové chtějí války?!“

Všechno výše uvedené naznačuje, že kybernetický terorismus je vážnou hrozbou, a to jak dnes, tak i v budoucnu. A vzhledem k tomu, kdo stojí za těmito zločiny, je zřejmé jedno – potřebujeme proti takovému jevu seriózní ochranu a boj proti němu. Terorismus je totiž odporná, cynická a destruktivní věc a lze ji překonat pouze společným úsilím civilizovaného společenství planety Země.

Autor: Franz Hartmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com