Volební den už začal v New Yorku, New Jersey nebo Virginii

Ve Spojených státech už se naplno rozběhl poslední den hlasování v letošních volbách. S úderem šesté hodiny místního času se otevřely volební místnosti v několika východních státech včetně New Yorku nebo New Jersey. V částech USA se bude hlasovat ještě několik hodin po půlnoci SEČ, výsledky z nejostřeji sledovaných států začnou podle agentury Reuters přicházet po 19:00 východoamerického času (01:00 SEČ).

Dnešní hlasování odstartovalo v severovýchodních státech jako jsou New Hampshire a Vermont, v šest ráno se podle zpravodajského webu BBC přidalo dalších sedm států: Connecticut, Indidana, Kentucky, Maine, New Jersey, New York a Virginie. V některých klíčových státech včetně Pensylvánie a Floridy se volební místnosti otvírají o hodinu později, v nejlidnatější části USA Kalifornii mohou voliči chodit k hlasovacím zařízením od 16:00 SEČ.

Američané dnes rozhodují o tom, kdo bude v příštích čtyřech letech prezidentem, ale také o rozložení sil v Kongresu. Podle průzkumů a volebních modelů má větší šanci na ovládnutí Washingtonu Demokratická strana. Čeká se, že udrží kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, a pokud se její kandidát Joe Biden dostane do Bílého domu, bude jí stačit čistý zisk tří křesel na převzetí Senátu od republikánů.

V důsledku epidemie covidu-19, která má v USA už více než 231.000 obětí, Američané v rekordních počtech hlasovali na dálku nebo v hlasovacích místnostech otevřených před hlavním termínem voleb. Tyto možnosti využilo zhruba 100 milionů z přibližně 250 milionů právoplatných voličů, což vyvolává spekulace o mimořádně vysoké účasti.

Hojně se také spekuluje o nezvykle dlouhém čekání na vítěze v souboji o Bílý dům. Sčítání hlasů a odhad konečných výsledků komplikuje právě příval volebních lístků odevzdaných na dálku. Je pravděpodobné, že uznání porážky ze strany Bidena či prezidenta USA Donalda Trumpa během volební noci nepřijde.

  Bolton: Trump žádal čínského prezidenta, aby mu pomohl ve volbách

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com