Dva scénáře pro Česko: rychlý ústup epidemie je reálný, má ale podmínku

Češi mohou epidemii koronaviru zbrzdit mnohem rychleji, vše ale záleží na jejich přístupu k opatřením, řekl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Situace okolo koronaviru je podle šéfa resortu zdravotnictví stabilizovaná, rozhodně ale ještě není prostor pro velký optimismus. Varovná jsou zejména data ohledně nakažených v rizikových skupinách a v zařízeních sociálních služeb. Ta podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ještě mohou zatlačit na nemocniční systém a udělat výhled do budoucnosti složitější. Nejvíce rizikovým scénářům už se ale země pravděpodobně vyhnula.

Současný vývoj podle Duška znamená pomalé ubírání rychlosti šíření epidemie, které bude trvat ještě nejméně celý listopad. Vše by však podle něj mohlo jít i rychleji.

„Toto je simulace pro rychlé brzdění epidemie, která ovšem předpokládá, že dochází k opravdu velkému uplatnění opatření, a že tedy jednak nejsou školní kontakty a že dochází i ke snižování dalších kontaktů lidí velmi efektivně – o 50 procent a více. To znamená volnočasové kontakty a podstatně také pracovní kontakty, nošení roušek a podobně – toto všechno když se sečte a dáme to do našich dat, tak nám vyjde virtuální model, který říká, že bychom mohli brzdit poměrně rychle a že šance tady skutečně je,“ připustil Ladislav Dušek.

Aktuálně však data ukazují, že epidemie bude v Česku slábnout ještě dlouho:

„Tento graf ukazuje, jak se bude situace vyvíjet, když se budeme chovat tak, jak se chováme teď, neřkuli ještě hůř,“ uvedl ministr Blatný.

„Toto je model realistický. Tedy že budeme epidemii brzdit velmi pomalu,“ doplnil ho Dušek.

Blatný: Ještě musíme zabrat

Podle ministra Blatného jsou právě tyto obrázky nyní pro veřejnost nejdůležitější. Optimistický scénář rychlého sestupu podle něj popisuje situaci, ke které dojde, když všichni zodpovědně začnou dodržovat doporučení, jež platí. Prostor pro zlepšování podle něj stále je.

  Někdejší hejtman Hašek skonči na ministerstvu vnitra. Rozhodl se odejít na začátku prosince

„Můžeme to udělat – snížit kontakty, zvýšit procento home office, můžeme se zkrátka chovat zodpovědně,“ řekl ministr, potom se podle něj země přiblíží modelu rychlého ústupu epidemie.

S uvolňováním opatření by se podle něj mohlo začít zhruba za tři týdny. Vycházet přitom chce podle připravovaného rizikového skóre.

R = 1,01

Reprodukční číslo, které uvádí průměrný další počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška 1,01. Pro rychlejší zpomalování epidemie je třeba ho snížit pod jedna.

ÚZIS predikuje podle současných dat a omezení kontaktů mezi lidmi od začátku října zhruba o 30 procent velmi pozvolný pokles. V listopadu by se podle modelu mělo prokázat zhruba 350 000 nakažených, v prosinci pak počet klesne na 288 000 nových případů. Pro výraznější pokles, který by znamenal v prosinci jen zhruba 50 000 nakažených, by bylo podle modelu třeba snížit reprodukci viru ještě o dalších 25 procent.

Podle odhadů je v populaci nejméně třikrát více nemocných, než se podaří testy prokázat.

Vývoj epidemie v krajích nicméně není podle Duška všude stejný. Nejlepší je v Praze, kde už klesá počet nových případů i podíl pozitivních testů. V dalších regionech nákaza stagnuje nebo ještě roste.

„Jedno z možných vysvětlení je, že Praha měla dříve než ostatní kraje vysoké výskyty, a zároveň, že je to přijetím opatření a snížením mobility výrazným způsobem, nejvíc ze všech krajů,“ vysvětlila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ostatní kraje podle ní budou při dodržování opatření Prahu dobíhat.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com