Bílý dům nahradil několik členů Pentagonu Trumpovými loajalisty

Bílý dům nahradil několik představitelů civilního vedení ministerstva obrany USA osobami, jež jsou loajální k republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Personální změny následovaly po pondělním odvolání ministra obrany Marka Espera. Informoval o tom dnes zpravodajský web CNN.

Espera nahradil dosavadní šéf Národního protiteroristického střediska Chris Miller. Následná nečekaná restrukturalizace vyvolala mezi vojenskými i civilními představiteli Pentagonu obavy z toho, co může následovat.

Od pondělí byli odvoláni nebo rezignovali čtyři civilní představitelé ministerstva obrany, včetně Espera, jeho personálního šéfa a vysoce postavených činitelů dohlížejících na obrannou politiku a rozvědnou činnost, píše CNN. Nahrazeni byli lidmi, kteří jsou patrně loajální k prezidentovi, včetně člověka, který propagoval konspirační teorie a označil exprezidenta Baracka Obamu za teroristu. Obrazně „čistku“ v úterý večer popsal CNN nejmenovaný představitel Pentagonu, a to slovy: „Zdá se, že jsme s řezáním hlav pro tuto chvíli skončili“.

Espera Trump odvolal dva dny poté, co byl demokrat Joe Biden respektovanými médií na základě projekcí označen za zvoleného prezidenta. Trump však prohru odmítl přijmout a hodlá se soudit. Vzhledem k nejnovějším změnám na ministerstvu obrany tak nyní podle CNN vyvstávají obavy, že chaotické přechodné období před lednovou inaugurací nového prezidenta může ohrozit národní bezpečnost.

Ačkoliv se vysocí představitelé exekutivy potýkají s Trumpovou nepředvídatelností od chvíle, kdy nastoupil do úřadu, od voleb míra nejistoty narůstá. Podle zdrojů CNN se Trump nyní zaměřil na Esperovy kolegy, a to patrně proto, že Esper a jeho tým byli proti urychlenému stažení amerických sil z Afghánistánu, dříve než budou splněny stanovené podmínky na místě a zajištěny další bezpečnostní záležitosti.

Mezi novými představiteli ministerstva obrany je kontroverzní brigádní generál ve výslužbě Anthony Tata. Jako úřadující tajemník pro obrannou politiku nahrazuje Jamese Andersona, který rezignoval v úterý. Podle CNN má Tata na svědomí řadu islamofobních a urážlivých poznámek i šíření konspiračních teorií. V několika tweetech před dvěma lety například tvrdil, že exprezident Obama byl „teroristický vůdce“, který Spojené státy poškodil a „pomohl islámským zemím víc než kterýkoliv jiný prezident v dějinách“. Zda Anderson funkci opustil dobrovolně nebo k tomu byl vyzván, podle CNN není jasné.

  KLDR výbuchem zničila styčný úřad obou korejských států

Personálním šéfem nového ministra obrany se mezitím stal Kash Patel, který byl v minulosti poradcem Bílého domu pro boj proti terorismu. Patel byl asistentem republikánského kongresmana Devina Nunese, který předsedal výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb. V době, kdy pracoval pro Nunese, se Patel podílel na dokumentu obviňujícím FBI a ministerstvo spravedlnosti ze zaujatosti vůči Trumpovi, píše agentura Reuters. Ezra Cohen-Watnick bude nově tajemníkem ministerstva obrany pro kontrolu zpravodajských služeb. Údajně rovněž spolupracoval s Nunesem.

Změny na ministerstvu tak podle Reuters zvyšují pravděpodobnost, že se Trump pokusí naplnit dosud nesplněné sliby své kampaně ještě před Bidenovou inaugurací 20. ledna. Možným příkladem takového kroku by bylo úplné stažení amerických sil z Afghánistánu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com