Do průmyslového areálu v Petrohradě dopadl sestřelený dron

Do průmyslového areálu jihovýchodně od centra Petrohradu v noci na dnešek dopadl dron, který sestřelila ruská protivzdušná obrana. Informoval o tom server Fontanka. O blíže neurčeném incidentu v Něvském rajónu hovoří i místní úřady, které událost vyšetřují. Podle zdrojů serveru RBK-Ukrajina bezpilotní letoun k městu vyslala ukrajinská vojenská rozvědka. O ruských dronových útocích na Ukrajinu dnes v noci informovalo i ukrajinské letectvo, podle kterého Rusko vyslalo na ukrajinské území 20 dronů a tři balistické rakety Iskander-M.

Patrně ukrajinský dron se podle Fontanky pokusila ruská protivzdušná obrana sestřelit okolo 4:20 místního času (2:20 SEČ) protileteckým systémem S-400 nad městem Kolpino, které leží několik desítek kilometrů jihovýchodně od Petrohradu, druhého největšího ruského města. Bezpilotní letoun ale dál pokračoval na sever, načež ve 4:50 místního času dopadl do průmyslového areálu v Něvském rajónu. Výbuch poškodil auta v okolí a nádrže v areálu.

Ruské ministerstvo obrany incident nekomentovalo. Petrohradská správa uvedla, že se obešel bez výraznějších škod na majetku a obětí. Událost vyšetřuje, další podrobnosti, včetně původu exploze, neuvedla. Petrohradské letiště Pulkovo kvůli útoku zhruba na hodinu přerušilo provoz.

Zdroj serveru RBK-Ukrajina uvedl, že bezpilotní letoun mířil do areálu ropné rafinerie.

Dronové útoky v noci na na dnešek na telegramu oznámilo i ukrajinské letectvo, podle kterého se protivzdušné obraně podařilo v Mykolajivské, Záporožské, Dněpropetrovské, Kirovohradské a Charkovské oblasti sestřelit 14 z 20 dronů. Sedm z nich podle ruskojazyčného serveru BBC zneškodnila ukrajinská armáda na jihu země.

Záchranné služby zveřejnily záběry z hašení požáru v Mykolajivské oblasti, který se do rána podařilo uhasit, či záběry poškozených budov v Charkovské oblasti. Nejméně tři lidé byli v tomto regionu na severovýchodě Ukrajiny zraněni. Drony, které oblast zasáhly v úterý pozdě večer, způsobily na několika místech požár a poškodily několik vícepodlažních obytných budov. V Mykolajivské oblasti jeden ruský dron zasáhl sklady zemědělského podniku.

  Jerevan: Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na příměří, které má ukončit boje

Rusko i Ukrajina v posledních měsících hlásí četné útoky bezpilotních letounů v souvislosti s konfliktem, který na ukrajinském území téměř před dvěma lety rozpoutala Moskva. Leningradskou oblast, která obklopuje Petrohrad, se tento měsíc stala terčem ukrajinských dronů poprvé od ruské invaze na Ukrajinu. Cílem bezpilotních letounů se nejprve 18. ledna stal ropný terminál, o tři dny později pak plynový terminál.

Petrohrad leží více než 1000 kilometrů od ukrajinských hranic.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com