Mezi sedmi oběťmi nehody vrtulníku mise na Sinaji je jeden Čech

Na egyptském Sinajském poloostrově dnes spadl vrtulník mnohonárodnostních sil a jednou ze sedmi obětí nehody je český příslušník mise. Oznámila to s odvoláním na izraelské zdroje agentura AFP. Agentura AP s odvoláním na egyptský zdroj informovala, že příčinou nehody byla zřejmě technická porucha.

O život přišlo také pět Američanů a jeden Francouz. Na Sinaji působí organizace MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé), v níž slouží i Češi. Dohlížejí na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. Další podrobnosti o okolnostech nehody zatím nejsou k dispozici.

MFO byla zřízena v roce 1981, tedy dva roky po podpisu izraelsko-egyptské mírové dohody, která předpokládá mezinárodní dohled na Sinaji. Mise má přes 1100 příslušníků a je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek tohoto dokumentu. Češi v ní působí od roku 2009, loni jich v ní sloužilo 13. Tehdy je navštívil premiér Andrej Babiš při cestě na summit Evropské unie a Ligy arabských států.

Zřizovatelem MFO měla být původně OSN, ale protože v Radě bezpečnosti OSN hrozilo veto ze strany Sovětského svazu, vyjednaly zřízení mise USA, Izrael a Egypt.

„Je tam sedm mrtvých, z nich pět jsou Američané, jeden Francouz a jeden Čech,“ citovala svůj zdroj AFP, podle níž vrtulník spadl na sinajskou poušť. Izraelský deník Haarec citoval egyptské zdroje, podle nichž se zřítil lehký vrtulník UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Spadl kvůli technickým problémům údajně v blízkosti ostrova Tírán, který se nachází východně od jižního cípu Sinajského poloostrova a v jehož blízkosti probíhá námořní hranice mezi Egyptem a Saúdskou Arábií.

Izraelská armáda nabídla svou elitní jednotku pro pomoc raněným na místě, sdělil její mluvčí Jonatan Konrikus. Později ji ale odvolala, když se potvrdilo, že nikdo nepřežil. Brad Lynch z vedení MFO řekl, že „se incident, který se týká jednoho vrtulníku mise, vyšetřuje“.

  Berlín zastavuje očkování AstraZenekou pro všechny mladší 60 let

Mezinárodní síly hlídají oblast, v níž nyní působí i ozbrojené radikální skupiny a mezi nimi i místní sekce teroristického Islámského státu.

USA mají v MFO kolem 450 lidí a bývalý americký ministr obrany Mark Esper zvažoval jejich stažení. Podle listu The Wall Street Journal s tím ale nesouhlasilo americké ministerstvo zahraničí ani Izrael. V misi slouží také Kolumbijci, Kanaďané a kromě Čechů další Evropané.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com