Volby v Moldavsku, jaká budoucnost čeká zemi s novou prezidentkou?

Maia SanduMaia Sandu. Autor: Dursun Aydemir/Anadolu Agency


Letošní volby v Moldavsku už znají výsledek. Země tak má svoji prezidentku. Co její vítězství přinese do budoucna?

Maia Sandu ovládla první i druhé kolo voleb

Už první kolo voleb ovládla Maia Sandu. Proevropská kandidátka smetla svého rivala Igora Dodona a svou pozici potvrdila i ve druhém kole. Výhru jí přineslo 57,72 % hlasů. Stala se tak první ženou na postu prezidentky Moldavska.

Vystudovaná ekonomka má má s politikou zkušenosti na postu ministryně školství. Post obsadila v roce 2012. V roce 2019 byla ve funkci premiérky. V prezidentských volbách roku 2016 stála proti stejnému protikandidátovi. Dodon však v prvním kole obdržel 48,5 % hlasů a ve druhém kole zvítězil s 52,11 % hlasy.

Dodon je znám svými vazbami na Rusko a blízkostí k prezidentu Putinovi, který svého spřízněnce aktivně před volbami podporoval. Sandu potvrdila svou proevropskou orientaci už jako ministryně, když zavedla na školách jako povinnou výuku anglického jazyka namísto ruštiny.

Nastanou v zemi světlejší zítřky?

Moldávie dala v prezidentských volbách zřetelně najevo, že země potřebuje nový impuls. Nová prezidentka dává Moldávii šanci na to zbavit se největších nešvarů v podobě korupce a nízké ekonomické úrovně. Moldávie aktuálně patří k nejchudším evropským zemím a exprezident Dodon byl kritizován zejména za svou snahu udržet v zemi nikoli stabilitu, ale spíše stabilní úroveň korupce.

Téměř polovina z celkem 4 milionů moldavských občanů žije a pracuje v zahraničí, většina z nich v Evropské unii. Remitence, tj. prostředky odesílané těmito migranty nazpět do domovské země, tvoří téměř čtvrtinu hrubého domácího produktu země.

Tyto finance řadu rodin drží nad vodou a mají rozhodující podíl na tom, že se samotné Moldavsko zatím neocitlo před finančním krachem.

Právě tato skupina voličů měla rozhodující slovo i v současných volbách. Navzdory pandemii onemocnění covid-19 země zaznamenala rekordní volební účast.

  Česko se brání Rusům a Bělorusům

Ambiciózní plány nově zvolené moldavské prezidentky

Nově zvolená prezidentka už předznamenala své ambiciózní plány, které si dávají za cíl především odstranit korupci, která je zvláště patrná zejména v soudním systému, a zemi pozvednout z chudoby. Vytvoření nových pracovních míst by mělo zastavit exodus obyvatel za hranice.

K naplnění svých cílů však bude nová hlava státu potřebovat podporu parlamentu. Dominantní postavení si však v zákonodárném sboru udržuje socialistická strana. Ta má však úzké vazby na bývalého prezidenta Dodona.

Proevropské a reformní tábory jsou roztříštěné. Prezidentka Maia Sandu se proto potřebuje při prosazování svých názorů spolehnout zejména na podporu Evropské unie a USA.

Sbližování s Evropskou unií, které by mělo přinést i rozvoj spolupráce s Českem, patří dle jejích slov k dalším programovým bodům činnosti nové moldavské hlavy státu, která tak naplní i vizi většiny obyvatel země. Evropská unie již v roce 2014 uzavřela s Moldavskem asociační dohodu o bližších hospodářských a politických vztazích.

Aktuálně potřebuje především dostatečné financování, jež umožní vytvoření dalších pracovních míst a sníží ekonomickou migraci. Což je nutný krok pro zlepšení ekonomických ukazatelů v zemi. Moldavsku by spojenectví s Evropskou unií mělo kromě hospodářského rozvoje zajistit i politickou stabilizaci.

Dočká se Moldavsko sjednocení s Rumunskem?

Prezidentka Maia Sandu tak přináší vyhlídku na rozhřešení již řadu let trvajícího rozpolcení země mezi Ruskem a Evropskou unií.

Jak vyplývá z průzkumů, každý čtvrtý Moldavan navíc podporuje myšlenku znovusjednocení s Rumunskem. Státy jsou si po stránce kulturní, jazykové i náboženské blízké. K rozdělení na samostatné země došlo po rozpadu Sovětského svazu.

Bývalý prezident Igor Dodon přitom proti této myšlence v minulosti vystupoval s argumentem, že by mohla v krajním případě i vyvolat občanskou válku. Dodon je rovněž známým odpůrcem asociační dohody.

Autor: Vladimír Novák

  Bude to ještě dlouhé trápení. Další vlna epidemie bude v lednu či únoru, míní Dušek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com