Dobrovolníci a vojáci. Rusko očkuje tisíce lidí každý den. Putin počká na certifikaci

Nejprve Moskva a tento týden a další regiony Ruska používají první dávku ruské vakcíny Sputnik V k očkování vysoce rizikových skupin proti novému koronaviru. Po druhé fázi klinických studií byla vakcína v zemi registrována v srpnu. Třetí hry se zúčastní 40 000 dobrovolníků a dosud neskončila. Současně začala očkovat i ruská armáda.

Očkování proti koronaviru může být někdy zvláštním sportem, po kterém v zimě následuje klus v Moskvě. Alespoň pro paní Tatianu. Sestra ji poslala na jinou kliniku z polikliniky v centru města, kterou si rezervovala, a oni kdykoli začnou očkovat ostatní. Poskytli první ruskou vakcínu Sputnik V v ampulce, která obsahuje dávku pro pět lidí. A protože musí být po rozmrazení skladovány při minus 18 stupňů, musí být okamžitě zlikvidovány. Pokud v daném čase není dostatek kandidátů, musí se, stejně jako Tatiana, rozběhnout na jiná místa.

Pokud ji dnes neočkují, určitě počkají znovu. „Pevně ​​věřím, že každý, kdo nebyl očkován, bude mít tuto nemoc za žádných okolností. 100% lidí má tuto nemoc,“ řekla Tatyana Radiozurnalu. „Někteří lidé mají tuto imunitu a dokážou se s tímto virem vypořádat, aniž by je ovlivnili. Ale nechci se ověřovat.“

Tatianě je 38 let a je jedním ze 40 000 dobrovolníků v plánu, kteří vyzkouší vakcínu ve třetí fázi klinických studií. Říká se, že má obavy z možných vedlejších účinků. Řekl: „Lidé mají tendenci říkat, že naše věci jsou špatné, zatímco cizí věci jsou dobré. Četl jsem hodně. Nepochybuji o tom, že se jedná o vynikající vakcínu. V každém případě je to lepší než nic.“

Kromě třetí fáze klinického hodnocení začaly očkovat vysoce rizikové skupiny, jako jsou zdravotničtí pracovníci, učitelé a / nebo sociální pracovníci pod vedením prezidenta Vladimira Putina. „V příštích několika dnech byly nebo budou vyrobeny více než dva miliony šarží. To nám dává příležitost, i když nejde o rozsáhlé, ale také o skutečné masové očkování,“ řekl minulý týden prezident Putin.

  Biden a Putin. Telefonický kontakt jako pokračování dialogu nebo závěrečné varování?

Nesmí trpět žádnými chronickými chorobami a nesmí jim být více než 60 let. Přes víkend bylo v Moskvě otevřeno 70 očkovacích středisek a podle zástupkyně starostky Anastasie Rakovové bude jejich počet stále narůstat. Řekla: „Do konce tohoto roku a nejpozději na začátku příštího roku otevřeme v Moskvě 170 vakcinačních center.“ Jak přímo oznámil starosta Sergej Sobyanin, město doufá, že v budoucnu zaočkuje šest až sedm milionů obyvatel. Navzdory stížnostem zdravotnického personálu, jako je třetí moskevská poliklinika, magistrát a ruská vláda odmítli nutit kohokoli očkovat. Před zahájením očkovací kampaně ruská místopředsedkyně vlády Tatjana Golikovová slíbila: „Chci zdůraznit, že to bude dobrovolné.“

Šéfka úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor Anna Popovová podle ruského listu Kommersant ale upozorňuje, že dobrovolníci při očkování proti koronaviru nesmí pít alkohol nejméně osm týdnů. Alkoholických nápojů je podle ní nutné se zřeknout dva týdny před očkováním a také po dalších šest týdnů po naočkování první dávkou vakcíny.

Putin zatím bez vakcíny

Kromě očkování civilistů však ruská armáda plánuje očkovat také více než 400 000 vojáků. Řekl ministr obrany Sergej Šougu.

Zástupce ředitele střediska Timur Ivanov uvedl, že každý den bylo očkováno 1 500 vojáků. „Z tohoto důvodu byly ve vojenských zdravotnických zařízeních zřízeny očkovací brigády. Brigád je více než 300.

Řekl, že to zvýší počet očkovaných vojáků každý den na pět tisíc.“ Někteří vyšší politici se také snažili zmírnit obavy veřejnosti. Například krátce po srpnové registraci Sputniku 5 byli očkováni ministr obrany Sergej Šojgu nebo moskevský starosta Sergej Sobyanin. Prezident Vladimir Putin uvedl, že jedna z jeho dcer byla očkována.

Podle mluvčího Dmitrije Peskova (Dmitrij Peskov) však sám ještě nebyl očkován. „Hlava státu se samozřejmě na úrovni dobrovolníků nemůže účastnit očkování. To je nemožné. Prezident nemůže dostávat necertifikované vakcíny,“ uvedl mluvčí Kremlu. Podle něj po skončení testu – pokud to prezident bude považovat za nutné – vyrozumí veřejnost o možných očkováních.

  „Být novinářem vás nezbavuje rizika zabití.“

Ivana Milenkovičová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com