Ruský režim plánuje donutit občany k instalaci státních aplikací na mobilní telefony a počítače

Fotobanka Pixabay

Ruská vláda dokončuje zákon o povinném softwaru pro všechna nová inteligentní elektronická zařízení. Návrh zákona vstoupil v platnost v dubnu 2021 a vzbudil kritiku obyvatel i producentů. Společnosti jako Apple a Samsung se obávají, že bude narušeno soukromí uživatelů, a mohou spravovat systémy pouze v omezeném rozsahu.

Zákon se bude vztahovat na mobilní telefony, tablety, počítače a chytré televize – zkrátka, měly by se vztahovat všechny položky s obrazovkami a přístupem na internet. Budou muset zahrnout sadu aplikací, včetně vládních programů, které komunikují s úřady, navigací, sociálními sítěmi, antivirem nebo platebními branami. Vládní nařízení zvýšilo podezření lidí na soukromí. Kreml se však bránil prostřednictvím šéfa Výboru pro digitalizaci Nikolaje Komleva: „Původním účelem zákona bylo rozšíření zákaznické základny ruských vývojářů. To je hlavní věc. Vidím zde. Neohrožuje žádná z našich práv a svobod“.

Ruská vláda studovala tento koncept s týmem IT odborníků. Na jedné straně připouští, že režim Vladimira Putina může být zneužíván, ale na druhé straně doufá, že spojení se západními a východními producenty zabrání vzniku nových bratrů.

Výrobci okupující ruský trh, Apple, Samsung a Huawei kritizovali vládu, že s nimi nevyjednávala. Obávají se, že země tuto aplikaci použije ke sledování produktů lidí. Zároveň sami kritizovali skutečnost, že shromáždili příliš mnoho informací o uživatelích. Společnost Apple před rokem navíc varovala, že tento zásah vyžaduje nelegální úpravy softwaru pro iPhone, aby společnost mohla zemi opustit. Obchodní zástupce Mozjuchin rovněž zopakoval tento argument: „Nemůžeme donutit kupce iPhonu nebo nového Samsungu, aby řekli:„ Soudruzi, zapněte zařízení a něco nainstalujte do telefonu.

Prodejci jsou z incidentu také nervózní a chybí jim podrobnosti. „Jak bude software nainstalován do zařízení, která se budou prodávat v Rusku? Například pokud budou tato zařízení dodána před instalací,“ požádá Jelena Mozjuchinová z obchodního řetězce Svjaznoj. “ V očích hlavních světových společností může nakonec rozhodnout ekonomická stránka. Pokud se rozhodnou přestat dovážet výrobky do Ruska, přijdou o velkou část trhu a zisky.

  Útok v koncertní síni poblíž Moskvy, nejméně 40 mrtvých, budova hoří

David Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com