Lékaři z UK: Očkování je jedinou cestou pro návrat k normálu

archiv.ihned.cz

Očkování proti covidu-19 je podle zástupců lékařských fakult Univerzity Karlovy jedinou cestou, jak se vrátit k normálnímu životu společnosti. Za vhodné považují očkovací vakcíny, které schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky. Podporují také záměr vlády, aby se jako první očkovali starší a chronicky nemocní lidé a následně nejvíce ohrožení zdravotníci. Vyplývá to ze stanoviska pěti lékařských fakult UK, o kterém ČTK informoval mluvčí školy Václav Hájek.

Podle stanoviska lékařských fakult UK může jedině očkování umožnit společnosti návrat ke společenskému, kulturnímu a sportovnímu životu bez roušek, k cestování bez omezení a k normální práci nemocnic i dalších zdravotnických zařízení. „Pokud by současná pandemie s přetížením zdravotníků trvala dlouho, lze očekávat neblahé důsledky jak na zdravotníky samé, tak i na zdravotní stav obyvatel – nebylo by dost kapacit pro léčení jiných nemocí,“ uvedli.

V prohlášení, které podepsalo všech pět děkanů lékařských fakult UK společně s rektorem UK Tomášem Zimou, podpořili očkování proti covidu-19 těmi vakcínami, které schválí Evropská léková agentura. Dosud publikované informace podle nich potvrzují, že připravované vakcíny jsou spolehlivé a dokážou snížit riziko prodělání závažných forem nemoci.

V krátkodobém sledování se podle zástupců UK také ukazuje, že je vakcína bezpečná. „Jsme přesvědčeni, že i případná dlouhodobá rizika budou méně významná ve srovnání s akutními komplikacemi či chronickými riziky nemoci covid-19,“ dodali. Jasným argumentem pro očkování je podle nich víc než 9000 zemřelých na covid-19 od počátku epidemie. Dalším zbytečným úmrtím se dá zabránit jen proočkováním ohrožené rizikové populace, chytrou karanténou a důsledným dodržováním protiepidemických opatření do doby, než se dostaví očekávaný účinek vakcíny, uvedli.

Ministr Jan Blatný (za ANO) v pondělí potvrdil, že Česko může očekávat první dávky vakcíny proti covidu-19 do konce roku. Jde o propočet, pokud Evropská agentura pro lékové přípravky (EMA) schválí vakcínu firmy Pfizer 21. prosince. Česká vakcinologická společnost v pondělí uvedla, že půjde o 9750 dávek. Polovina přijde do Prahy, druhá do Brna.

  Přihlášky na SŠ se podle návrhu budou nově podávat do 20.2., nyní lze do 1.3.

Očkovací látka musí být skladována při minus 70 stupních Celsia a bude se dovážet ve větších baleních, očkovat s ní tak budou centra ve větších nemocnicích, nikoliv lékaři v ordinacích. Jako první by měli být očkováni senioři, mladší vážně chronicky nemocní a zdravotníci na rizikových pracovištích. V další vlně pak ostatní zdravotníci, pracující v sociálních službách nebo kritické státní infrastruktuře.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com