Severovýchod USA zasáhla sněhová bouře. V některých státech se obávají o distribuci vakcíny

Na severovýchod USA udeřila první letošní sněhová bouře, která na některých místech přinesla dlouho nevídané a někdy i rekordní množství sněhu. Silné sněžení doprovází také vítr o rychlosti až 80 kilometrů v hodině. Americká Národní meteorologická služba proto vyzvala občany, aby co nejméně cestovali, varuje také před možnými výpadky elektřiny. Panují obavy z toho, že by bouře mohla narušit distribuci vakcíny proti covidu, píše agentura Reuters.

Meteorologická služba upozornila, že v nejhůře zasažených oblastech bude cestování nebezpečné až nemožné. Ve městě New York ke čtvrtečnímu ránu místního času (odpoledne SEČ) napadlo stejně sněhu jako loňskou zimu při všech sněhových bouřích dohromady. Tři letiště, které město obsluhují, musely zrušit asi 20 až 30 procent letů, omezení postihlo také železniční dopravu.

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvatele, aby situaci „brali vážně“, jedná se podle něj totiž o bouři, kterou město nezažilo několik let. Kvůli živlu se ještě více omezil již tak pozastavený život v nejlidnatějším americkém městě. Školy přešly plně na distanční výuku, není možné se najíst ani na zahrádkách restaurací a neplují trajekty.

‚Obtížná, rychlá bouře‘

Ve městě Glenville ve státu New York napadlo za pět hodin přes 76 centimetrů sněhu, rekord však ohlásilo město Binghamton, kde se za dva dny objevilo 114 centimetrů sněhové pokrývky. Přes metr napadlo i na různých místech v Pensylvánii.

„Byla to velmi obtížná, rychlá bouře, při níž spadlo neuvěřitelné množství sněhu,“ prohlásil šéf silničářů pro jedno z předměstí města Albany Tom Coppola. Na některých místech podle něj měly problém projet některé úseky i vozidla údržby s pluhy.

Podle Reuters byly podmínky na silnicích na mnoha místech zrádné, na dálnici I-80 v Pensylvánii zemřeli dva lidé a řada dalších utrpěla zranění v havárii asi 60 vozidel. V New Yorku se zranilo šest lidí při hromadné havárii 27 automobilů, podle guvernéra v celém státu došlo celkem k 600 nehodám.

  Jih Evropy svírá vlna veder, teploty nad 40 stupňů hlásí Itálie i Španělsko

Živel se přehnal také přes metropoli Washington a státy Virginia a Západní Virginia. Celkově zasáhl oblast, na které žije asi 50 milionů lidí. Bouře se nyní přesunula nad město Boston a části Nové Anglie, pak zamíří nad Atlantický oceán. V Bostonu napadlo zatím něco přes 20 centimetrů, sněžení tam má však ve čtvrtek a v pátek ještě pokračovat.

„Sledujeme velmi pozorně distribuci vakcíny,“ řekl guvernér státu New Jersey, kde státní dopravní společnost NJ Transit pozastavila i pro čtvrtek veškerou vlakovou dopravu a významně omezila autobusové spoje.

„Pokud jsme už tak neměli dost starostí, tak je tohle další rozměr,“ poznamenal s tím, že dodávku očkovacích látek vyvinutých společností Pfizer očekávalo mezi středou a pátkem 35 místních nemocnic.

Zatím se však podle něj nestalo, že by se očkovací látka nedostala tam, kam měla, dodávka se maximálně v některých případech zpozdila. Situaci ohledně rozvozu vakcíny sleduje také federální ministerstvo zdravotnictví.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com