ŽIVĚ: KSČM prosadila v dílčím hlasování škrty v obraně, rozpočet podpoří

zpravy.aktualne.cz

Sněmovna pokračuje ve schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok. Poslanci ohlasovali návrh komunistů na přesun deseti miliard korun z kapitoly ministerstva obrany do vládní rozpočtové rezervy. Tímto krokem komunistická strana podmínila podporu rozpočtu, jak jej předložila menšinová vláda ANO a ČSSD. Komunisté budou pro návrh rozpočtu jako celek hlasovat, řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Ministryně Schillerová vyzvala v úvodu jednání poslance, aby zvážili, jak budou hlasovat o státním rozpočtu. Varovala přes rozpočtovým provizoriem, věří, že nakonec nebude. 

Koaliční strany se dosud k pozměňovacímu návrhu Vostré stavěly odmítavě. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s ním před hlasováním vyslovila souhlas. Pro převod peněz z obranné kapitoly nakonec hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Celkem získal hlasy 58 ze 106 přítomných poslanců. Vládě pomohli i nezařazení Lubomír Volný a Marian Bojko z Jednotných.

Schillerová ráno před zahájením hlasování vyzvala poslance, aby zvážili, jak budou o rozpočtu hlasovat. Varovala před rozpočtovým provizoriem a uvedla, že věří, že nakonec nebude.

Ministryně připomněla, že v případě provizoria by se nemohly zvýšit platy učitelů a v sociálních službách. Pro města a obce by nemohly být vypsány nové dotační tituly.

Pro celkové zhodnocení dopadu tohoto přesunu pro armádu je podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky nejpve nutné znát jeho přesné parametry. Předpokládá však, že vzhledem k tomu, že Česko má v této oblasti své závazky, kterým musí dostát, tak o tyto peníze nepřijde.

„Není mi to jasné, proč se zaměřili (komunisté) zrovna na armádní rozpočet, když dobře ví, že jestli někdo obstál v covidové krizi, tak to byla armáda a to, jakým způsobem byla schopná zaskočit za civilní instituce tohoto státu, to bylo impozantní. Nevěřím proto tomu, že se ji sníží rozpočet, jsem přesvědčen, že se ji peníze dostanou z jiných kapitol,“ uvedl pro Českou televizi.

  Prezident Zeman se osobně zúčastní visegrádského summitu

Z dalších dílčích hlasování o přesunech sněmovna ale například zamítla snahu Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) přesunout 8,15 miliard korun z různých kapitol včetně obrany do rezervy, ani nepřidala dvě miliardy korun na sociální služby na vrub obsluhy dluhu, jak prosazovala Olga Richterová (Piráti). Podobně Trikolóra neprosadila přesun 19 až 26,5 miliard korun z různých rozpočtových kapitol na snížení dluhu.

Sněmovna naopak kývla v dílčím hlasování o rozpočtu na posílení sociálních služeb o 1,2 miliard korun z důchodů podle návrhu Hany Aulické Jírovcové (KSČM). Poslanec Zděněk Ondráček (KSČM) prosadil také v dílčím hlasování rozpočtový převod stamilionů korun pro policii a hasiče, mimojiné z financování programů EU. 

Pokud by sněmovna rozpočet neschválila, nastalo by rozpočtové provizorium a stát by hospodařil podle letošního rozpočtu. Ministerstvo financí už oznámilo, že se na tuto situaci připravuje.

Před schvalováním je ve sněmovně také návrh zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Opozice prosazuje, aby stanovil její maximální cenu a aby smlouva o výkupu respektovala české bezpečnostní zájmy.

Poslanci by případně mohli hlasovat také o potravinové novele proti dvojí kvalitě potravin. Mohla by navíc přinést sporné kvóty na vybrané české produkty ve větších obchodech.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com