Boj proti terorismu a zneužívání dětí není jen národní problém, uvedl Rakušan

Boj proti terorismu, sexuálnímu zneužívání dětí nebo proti kybernetickým hrozbám nelze podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vnímat pouze jako národní problém. Rakušan to uvedl v tiskové zprávě po jednání s ředitelem amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopherem Wrayem v Praze. S ředitelem ministr hovořil i o prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK), při které zemřelo 14 lidí. Wray podle ministerstva vyjádřil soustrast rodinám obětí.

„Pro Českou republiku je důležitá spolupráce nejen v rámci Evropské unie, ale i s dalšími partnery. Spojené státy americké v tomto ohledu patří mezi ty klíčové,“ uvedl Rakušan. Podle mluvčího ministerstva Adama Rözlera se jednání zúčastnili i zástupci policie. „Všichni přítomní se shodli, že v takto nastavené vzájemné spolupráci zejména v oblasti závažné kriminality chtějí i nadále pokračovat,“ uvedl mluvčí.

Jako příklad spolupráce obou zemí zmínil Rözler úterní vydání gruzínského občana Polada Omarova do Spojených států. V USA ho podezírají z nájemné vraždy či spiknutí a označují ho za vysokou autoritu v prostředí zločineckých skupin, takzvaného vora v zakoně. Proti vydání k trestnímu stíhání se Omarov neúspěšně bránil u českých soudů.

Při setkání Rakušan s Wrayem hovořili také o střelbě na FF UK z 21. prosince, kdy student školy zastřelil v budově 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 studentů či vyučujících zranil. „Ředitel kondoloval české straně k této tragické události a vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí a celému českému národu,“ dodal Rözler.

Americké velvyslanectví už minulý týden uvedlo, že „návštěva potvrzuje a zdůrazňuje dlouhodobý význam mezinárodních partnerství FBI v boji proti současným globálním hrozbám“.

ČTK

  V sobotu přibylo 550 nakažených, nejvíce o víkendu od poloviny května

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com