Konference ruského prezidenta proti skutečné situaci s ruskou ekonomikou

https://edu.gov.ru/

17. prosince se v Rusku konala pravidelná konference prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Čtyřhodinový projev, ve kterém Putin bojuje zpět, připravil otázky jako rytíř v připravené bitvě. Na první pohled to vypadá velmi působivě, ale pokud posloucháte a srovnáváte slova se skutečnými údaji, pak není všechno tak růžové, dokonce i podle slov ruského prezidenta je zřejmé, že situace je poněkud žalostná.

Je obtížné posoudit situaci z politické stránky, ale jako odborník v oboru ekonomie mohu uvést své vyjádření k ekonomickým tezím.

První otázkou je, že podíl chudých v Rusku vzrostl. Prezident Ruské federace nepopřel, naopak potvrdil údaje o růstu procenta občanů žijících pod hranicí chudoby. Dnes je jejich počet 20 milionů, což je 13,5% populace. Podle Putina probíhají práce zaměřené na snížení tohoto ukazatele, avšak v pozitivním scénáři pouze bude je prostě banální, že většina lidí pod hranicí chudoby během příštích 10 let jednoduše zemře, a je možné, že z chudoby.

Kromě otázek a odpovědí zazněly také sliby prezidenta Putina. Slíbil, že reálné mzdy do konce roku vzrostou o 1,5%, ale varoval, že růst pravděpodobně nebude hmatatelný, a důvod je celkem jednoduchý a spočívá v tom, že inflace je mnohem vyšší a růst „pohltí“ další úroky. Ve skutečnosti se obecně očekává pokles reálných příjmů na 3%. V krátkodobém horizontu bude problém vyřešen zvýšením plateb v nezaměstnanosti. Chudé rodiny s dětmi, jejichž příjem nedosahuje jednoho životního minima na osobu, mohou od 1. ledna počítat s výplatou jednoho životního minima na dítě. Dnes je životní minimum v Rusku pro osobu v produktivním věku v Moskvě 19 797 rublů (asi 220 eur), pro dítě 17 889 rublů (200 eur). U příležitosti novoročních svátků obdrží všechny rodiny s dětmi do 7 let 5 000 rublů (55 eur). Částky přidělené na údržbu občanů jsou skrovné; například cena měsíčního průkazu pro dospělou osobu v Moskvě je 2 170 rublů (24 eur).

  Vítěztví svobody a demokracii. Moldavsko zvolilo nový parlament.

Byl vyjádřen také problém nezaměstnanosti. Ačkoli prezident Ruské federace oficiálně nedal žádné srozumitelné odpovědi a jen se zasmál. Ve skutečnosti je situace spíše pesimistická: míra nezaměstnanosti na začátku roku činila 4,7%, nyní vzrostla na 6,3%. Formálně na pozadí pandemie tato čísla nevypadají moc špatně, ale vezmeme-li v úvahu stínový trh práce a neschopnost přesně znát počet lidí, kteří pracují, je situace s největší pravděpodobností mnohem horší. Potvrzením těchto slov je kolosální počet otázek na tiskové konferenci týkajících se neschopnosti najít robota a požadavku na vytvoření více pracovních míst, zejména v provinciích Ruské federace.

Růst cen zaznamenal více než jeden zástupce médií. Jeden z novinářů požádal prezidenta, aby v příštích několika týdnech provedl alespoň nějaký druh programu, protože nikdy nebyla tak složitá situace jako nyní. Prezident vzal toto téma zcela doslovně a připomněl zástupci médií, že Rusko už procházelo časy a těžšími, když porovnávalo ukazatele s krizovým rokem 2000, a růst cen základních produktů na domácím trhu byl vysvětlen z následujících důvodů: nedostatek zboží a zneužívání tržních podmínek ze strany výrobců. To znamená, že se zbavil odpovědnosti, že bude co nejvíce obviňovat své podřízené, a on sám byl „bílý a nadýchaný“. Měl bych se rovnat ukazatelům z roku 2000? Podle mého názoru je to přinejmenším nesprávné.

Meziroční inflace vzrostla na 4,42% a podle centrální banky Ruské federace překročí oficiální prognózu, a to v polovině první poloviny roku 2021. dosáhne svého vrcholu. Bankovní sektor je tradičně považován za jedno z nejrozvinutějších průmyslových odvětví v Rusku, změny, kterými prošel v roce 2020, a to dramatický pokles klíčové sazby ze 7% na 4,25%, hodnotil Putin jako udržitelný. Regulátor sám nevyvrátil názor šéfa Ruské federace, ale dokonce objasnil, že ruský prezident manipuluje slovy, jedním z negativních důsledků takové měnové politiky byl nedostatek likvidity (nedostatek finančních prostředků k dispozici bankám). To nutí banky hledat volné finanční prostředky, ať už prostřednictvím hledání nových vkladatelů, což je v podmínkách rostoucí nezaměstnanosti nepravděpodobné, nebo zvyšováním úroků z vkladů, ale nejpravděpodobnějším způsobem je půjčit si od centrální banky. Je příliš brzy něco říkat, čas ukáže. Roční zisk bank činil 1,3 bilionu rublů, což je o 23% méně než v roce 2019. V. Putin poukázal na další makroekonomický indikátor signalizující údajně stabilní stav věcí v zahraniční ekonomické oblasti – obchodní bilance v kladném saldu. Je třeba říci, že kladný zůstatek za první, druhý a třetí čtvrtletí činil 68 milionů USD, v roce 2019 činil zůstatek za stejné období 124 milionů USD. Obchod se zeměmi mimo SNS významně poklesl.

  "Nesmíme otupět vůči nelidskému chování." Pavel o ruské agresi.

Kromě aktuálních otázek měl ruský prezident svědomí naléhat na všechny, aby nezapomínali na potřebu realizovat cíle národního rozvoje, rozvíjet umělou inteligenci a podporovat digitalizaci ekonomiky. Podělil se také o úspěchy sektoru vojenské obrany, vynález hypersonických zbraní a dostupnost laserových zbraní. Šéf Ruské federace uznal existenci závodů ve zbrojení se Spojenými státy: „Mají vysoce přesné zbraně, ale zatím nemají hypersonické. Samozřejmě, ale do této doby se připravíme … pracujeme na protijedu pro budoucí hyperzbraň. “

Ruská federace je fantastickou zemí kontrastů. Má technologie, ale pro populaci nejsou vynalezeny. Sociální nerovnost, prázdné zásoby léků, nezaměstnanost – takhle vidí svou zemi průměrný obyvatel. Virtuální setkání s prezidentem bylo údajně vytvořeno jako šance pro tyto dva světy, aby se sblížili a byli navzájem slyšeni, ale toto setkání zmírnilo rostoucí napětí ve společnosti moderního Ruska, osobně si myslím, že ne, ale jen ukázal, že Vladimir Vladimirovich není jen daleko od svých lidí, ale také se snaží obviňovat všechny problémy z jejich obvinění a on sám zůstává údajně „bílý a načechraný“. Mimochodem, Stalin používal podobné metody v období represí vůči svému vlastnímu lidu, pak také lidé nevěřili, že se jedná o rozkazy osobně od Josepha Vissarionoviče, a mysleli si, že neví o situaci, co se děje s obyčejným lidem – lidé nadávali na úřady a zbožňovali Stalina. Historie bohužel nikoho nenaučí.

Vedení EU již na konferenci zareagovalo skepticky, doufám, že Čech k této frašce nepovede.

Autor: Josef Kroupa – doktor ekonomie. Přednášející a publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com