Nizozemsko zakázalo kvůli novému kmeni koronaviru lety z Británie

novinky.cz

Nizozemsko s platností od dneška zakázalo leteckou přepravu cestujících z Británie. Opatření následuje po oznámení britských expertů, kteří na jihu Anglie detekovali nový kmen koronaviru SARS-CoV-2 se schopností rychlejšího šíření než ostatní. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA.

Britští epidemiologové v sobotu uvedli, že zachycená nová varianta koronaviru se přenáší o 70 procent snadněji a patrně se vyskytuje i v dalších zemích. Hlavní poradce britského premiéra pro zdravotnictví Chris Whitty zároveň uvedl, že neexistují důkazy, které by naznačovaly, že nový kmen koronaviru je smrtelnější anebo způsobuje vážnější onemocnění. Stejně tak neexistují žádné důkazy, že vakcína bude proti nové variantě méně účinná.

Zákaz leteckého cestování z Británie bude platný do 1. ledna, uvedla nizozemská vláda v prohlášení dnes po půlnoci s tím, že sleduje vývoj situace a zvažuje zavést restrikce i v dalších druzích dopravy. Kabinet jednal v souladu s Národním institutem veřejného zdraví (RIVM), který doporučil šíření nového kmene viru SARS-CoV-2 co nejvíce omezit.

Nizozemská vláda dále sdělila, že v reakci na oznámení britských expertů provedla namátkovou kontrolu starších případů koronavirové nákazy v zemi, která odhalila přítomnost nového kmene koronaviru ve vzorku ze začátku prosince.

Britský premiér Boris Johnson v sobotu kvůli rychlému šíření nákazy ohlásil zpřísnění karanténních opatření pro Londýn a jihovýchod Anglie, kde žije asi třetina obyvatel Spojeného království.

Autor: ČTK

  Ukrajinci tvrdí, že podnikli útok na ruská letiště v Berďansku a Luhansku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com