Média: Kongres se značně přiblížil dohodě o krizovém balíku

eurozpravy.cz

Demokraté a republikáni v americkém Senátu v sobotu pozdě večer dohodli kompromis u jednoho z problematických bodů chystané sady opatření na oživení ekonomiky. S odvoláním na své zdroje v Kongresu o tom informují americká média, podle nichž zřejmě odpadla poslední velká překážka pro přijetí balíku v hodnotě kolem 900 miliard dolarů (skoro 20 bilionů Kč). Hlasování o návrhu by mohla přijít už dnes.

„Vypadá to, že se to podaří. Když to takhle půjde dál a nic nám nevstoupí do cesty, pak budeme moci zítra (v neděli) hlasovat,“ citoval deník The Wall Street Journal lídra demokratů v Senátu Chucka Schumera.

O novém balíku krizových opatření američtí zákonodárci mluví už měsíce, veškeré snahy o jeho schválení ale dosud poměrně rychle ztroskotaly. Podle agentury AP však po měsících neupřímného dialogu republikáni a demokraté v prosinci začali vážně vyjednávat ve snaze dosáhnout výsledku před vánoční přestávkou v zasedání.

Dohoda se podle médií výrazně přiblížila poté, co se Schumer dohodl s republikánským kolegou Patem Toomeym na zmírnění jeho pozdního návrhu omezit možnosti americké centrální banky v boji se současnou krizí. Demokraté i Bílý dům podle AP považovali Toomeyho návrh za příliš široce formulovaný; po zúžení tohoto ustanovení údajně práce na stimulačním balíku dospěly do finální fáze.

Dodatečné dávky pro nezaměstnané či nový program podpory drobných podniků chtějí zákonodárci schválit společně s federálním rozpočtem na období do září příštího roku. Nový rozpočet je potřeba přijmout do půlnoci (06:00 SEČ), kdy vyprší již schválené financování federálních úřadů.

Autor: ČTK

  Kyjev zveřejnil jména a snímky deseti podezřelých z Buče

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com