V neděli se zpřísní opatření proti covidu-19

Michaela Danelová

Opatření proti šíření nemoci covid-19 v Česku se od neděle 27. prosince zpřísní, musí se například uzavřít většina obchodů a všechny provozovny služeb, o dvě hodiny se prodlouží zákaz nočního vycházení. Začíná platit nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES. Při předchozím stupni platilo z opatření několik výjimek, nyní se bude vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) snažit počet výjimek minimalizovat.

Obchody a služby měly být podle původního plánu opatření omezeny už ve čtvrtém stupni pohotovosti, který platí nyní. Díky vládním výjimkám ale zůstávaly obchody i provozovny služeb otevřené. Lidé mohli také například osobně navštívit některé výstavy nebo se navzdory nočnímu zákazu vycházení zúčastnit půlnočních mší na Štědrý den. V pátém stupni už takové výjimky být nemají.

Prodávat bude možné v obchodech od neděle pouze základní potřeby. Ani v supermarketech si nebudou moci lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech potravin – třeba elektroniku, hračky nebo oblečení. Povolen je prodej benzinu, léků či brýlí a otevřeny budou moci být i zverimexy, prodejny novin a tabáku, prádelny, autoservisy, železářství, květinářství nebo galanterie. Původní tabulka opatření ministerstva zdravotnictví uvádí pro pátý stupeň rovněž zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek. Nyní ale budou muset mít obchody zavřeno jen ve státní svátky. Obchody také budou moci vydávat zboží objednané na dálku.

Od neděle se rovněž znovu zavřou všechny provozovny služeb nebo třeba lyžařská střediska, která mohla být nyní otevřena. Omezí se shromažďování ve vnitřních i venkovních prostorech ze šesti na dva lidi a prodlouží se zákaz nočního vycházení, který nově bude začínat místo ve 23:00 už ve 21:00 a potrvá do 05:00. Návštěvy v domovech seniorů budou dále možné s negativním testem na koronavirus.

  Starostové obcí kolem letiště Líně u Plzně věří, že z něj zóna nevznikne

Do škol budou moci v pátém stupni po konci vánočního volna od pondělí 4. ledna osobně docházet jen žáci prvních a druhých tříd základních škol a otevřené zůstanou ještě mateřské a speciální školy. Ostatní žáci a studenti se budou muset vzdělávat na dálku.

V pravidlech pro nošení roušek či jiné ochrany úst a nosu se nic nemění. Ochranné prostředky jsou dále povinné ve všech vnitřních prostorech a vybraných veřejně přístupných místech. Dále platí uzavření ubytovacích zařízení a restaurací, které mohou mít pouze v době mimo zákaz vycházení otevřené výdejové okénko. Zavřené jsou dál galerie, muzea, památky, zoo, bazény a fitness centra. Ve sportu jsou povoleny pouze profesionální soutěže bez diváků a v divadlech, kinech nebo koncertních sálech platí také zákaz přítomnosti diváků.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com