Proč Česko nikdy nebude používat ruskou vakcínu Sputnik V?

Už je to téměř rok. Rok co nás situace týkající se celosvětové pandemie sužuje, díky níž se náš život otočil razantním způsobem, který nám umožňuje nakupovat základní potraviny a těm, jenž mají to ,,štěstí“, tak chodit do práce.

Když vědci začali vyvíjet vakcínu proti tomuto odolnému viru, snesla se vlna podpory. Lidé věřili, že skutečně přijde vakcína, která je ochrání. Teď je tomu jinak. Lidé vakcíně nevěří. Nepřijde jim dostatečně testována tak, jako většina jiných vakcín.

Stejně tak, jako se testovala první vakcína, jenž výrazný úspěch neměla, je na řadě ruská vakcína Sputnik V.

Příběh vývoje této vakcíny začíná koncem října. Na světě je vakcína, jenž dostala název Sputnik V. Prošla třetí, konečnou fází testování proti současné nemoci Covid-19.  A není divu, že nikdo nepochybuje, že výsledky této vakcíny budou v pořádku. Sám ruský prezident Putim přeci prohlásil, že jsou oficiálně první zemí s vlastní vakcínou, bojující proti této nemoci. Skutečně skvělý tah, hlavně co se týče marketingu.

Vakcína Sputnik V byla testována jen na několik desítkách dobrovolníků. To je pro vývoj vakcíny opravdu malé číslo, které může zaručit, že vakcína pokud nebude fungovat, alespoň bude bezpečná.

Proč ale tuto vakcínu Česko nikdy nebude používat? Odpověď je jednoduchá. Tuto vakcínu vyvinul ústav Nikolaje Gamaleji. Látky obsažené v této vakcíně se shodují s látkami obsaženými ve vakcínách proti Ebole a Covidu MERS. Ostatně tyto látky, jenž jsou ve vakcínách obsažené, nejsou schválené a tyto vakcíny se nepoužívají. Zda tato mutace látek bude schválena, je zatím ve hvězdách.

Výrobcem této vakcíny je firma Binnofarm ze Zelenogradu a uvádí, že může vyrobit až 1,5 milionu dávek ročně. Jedná se o skutečně malé množství, s ohledem na pandemickou situaci. Ovšem pokud bude schválena a zaručená její funkčnost, může výrazně pomoci v této situaci. Pokud bude vakcína úspěšná, firma chce navýšit výrobní možnosti tak, aby byla výroba možná ve větším množství.

  Další přímá linka mezi prezidentem Putinem a jeho lidem se odehrála v Rusku

Ačkoliv se uvádí, že se jedná o první vakcínu vůbec, není tomu tak. První vakcínou je čínská CanSino Biologics. Ruská a narozdíl od toho schválená a využívaná, čínská vakcína mají mnohé společné. Především co se týká technického hlediska. Oboje vakcíny,  využívají jiného viru, který vědci upravili tak, aby se z pohledu našeho imunitního systému podobal SARS-CoV-2.

„Vakcína může být samozřejmě účinná, avšak nevíme, jaké má vedlejší účinky. Testovací vzorek je velmi malý na to, abychom mohli dělat nějaké závěry. Z mého pohledu jde o hazard se zdravím a navíc je nad slunce jasné, že jde jen o populistický krok pana premiéra, uvadí Jan Koudelka z českého epidemiologického ústavu, jehož názor sdílí velká většina české populace. Andrej Babiš je ovšem jiného názoru. Věří, že stejně jako seniory potěšila pěti tisícová kompezace, potěší je i nová vakcína, jenž není příliš otestována. Andrej Babiš se domnívá, že senioři tak na něho budou myslet u voleb. Je třeba podotnout, že pokud vakcína dorazí do Česka a nebude fungovat, Andrej Babiš se velké slávě u voleb těšit nemůže.

Je jen ve hvězdách, jak bude očkování probíhat a jaké vakcíny se Česko nakonec dočká. Velká většina obyvatel už nebere nouzový stav a s ním spojené zákazy a nařízení vážně a věří svému imunitnímu systému. Na jednu stranu pokud své tělo budeme až příliš chránit, našemu imunitnímu systému naopak uškodíme. Na druhé straně je nutné zachovat chladnou hlavu a nařízení respektovat. Je spoustu jiných způsobů jak svojí imunitu podpořit. Je také velmi pravděpodobné že velká většina obyvatel se očkovat nenechá a je možné že očkování bude muset být povinné.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com