Vondráček: Budu naléhat na Zemana, aby Vystrčila zval na porady

denikn.cz

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) chce naléhat na prezident Miloše Zemana, aby byl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zván na schůzky ústavních činitelů. Vondráček to řekl novinářům po dnešním novoročním obědě se Zemanem, na který Vystrčil kvůli sporu s prezidentem pozván nebyl. Podle Vondráčka „je míč na straně“ Vystrčila. Bylo by podle něj vhodně, aby napsal dopis, ve kterém by uznal, že některá jeho vyjádření o Zemanovi nebyla vhodná. Vondráček se Zemanem mluvil také například o očkování. Prezident má podle něj dohodnut termín na příští týden.

Oběd Zemana s Vystrčilem dnes začal ve 13:00 na Pražském hradě, oba politiky u něj doprovodil kancléř Vratislav Mynář. Prezident zve tradičně na novoroční setkání předsedy Sněmovny i Senátu, letos ale oproti zvyklostem Vystrčil pozván nebyl. Důvodem jsou spory, které prezident s druhým nejvyšším ústavním činitelem má. Jejich příčinou je především loňská cesta Vystrčila na Tchaj-wan, se kterou Zeman i další ústavní činitelé nesouhlasili. Vystrčil misí na Tchaj-wan naplnil odkaz svého předchůdce ve funkci Jaroslava Kubery (ODS).

Vondráček řekl, že by odlišoval pozvání na oběd a setkávání nejvyšších ústavních činitelů. Na koordinační schůzce k zahraničním záležitostem by podle něj předseda Senátu neměl chybět. „Budu nadále naléhat na pana prezidenta, jestli se s tím nedá něco dělat,“ řekl Vondráček. Záležitost je podle něj řešitelná. „Jsem přesvědčen, že míč je na straně pana Vystrčila, a že to, jak se vyjadřoval třeba o panu prezidentu, že lže, a říkal to několikrát, že to není vhodné, aby se takto spolu bavili ústavní činitelé a že by to třeba spravil nějaký dopis, kde by se to uznalo, že to možná není nejlepší nápad, že to je chyba,“ řekl. Dodal, že do sporu Zemanovi a Vystrčilovi zasahovat nebude, protože to „jsou dospělí lidé a mají svůj vlastní rozum“. Poznamenal také, že cestou na Tchaj-wan i přes nesouhlas ostatních ústavních činitelů se Vystrčil zachoval jako sólista, čímž z Vondráčka učinil sólistu při dnešním obědě.

  „Rusko je na kolenou,“ uvedla Pekarová Adamová, varovala ale před únavou z války

Dnešní setkání bylo podle Vystrčila neformální a oba politici spolu probrali více témat. Mluvili například o podzimních volbách, přípravě hnutí ANO na ně nebo o zahraničních záležitostech. Zmínili také očkování proti koronaviru. Zeman má podle Vondráčka stanoven termín očkování na příští týden, konkrétní datum si podle něj prezident sdělovat nepřeje.

Vondráček připomněl, že se Zeman obrátil dopisem na izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, aby Izrael české straně pomohl s organizací očkovací kampaně. Zeman dnes podle předsedy Sněmovny dostal od svého protějšku kladnou odpověď. „To je dobrá zpráva pro nás, že třeba přijde pomoc i z této strany,“ řekl Vondráček. Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák ČTK obdržení dopisu potvrdil. Izraelský prezident podle něj pomoc přislíbil, zapojí se do ní podle něj izraelská vláda.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com