Navalnyj se vrátil v neděli do Ruska, bezprostředně poté byl zatčen

ct24.ceskatelevize.cz

Ruský právník a opoziční politik Alexej Navalnyj byl v srpnu 2020 otráven nervově paralytickou látkou novičok. Ten byl aplikován na spodní prádlo.

Útok na opozičního politika

Za útokem podle všeho jsou agenti ruské tajné služby FSB. S detaily přišli investigativní novináři. Vzhledem k tomu, že iniciátoři útoku se dopustili série chyb, plánovaná likvidace Navalného se nezdařila.
Navalnyj zkolaboval při letecké cestě ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Původně byl hospitalizován v Omsku. Zde však lékaři možnost otravy vyloučili. Teprve na berlínské klinice Charité, kam byl politik převezen jednak na nátlak rodiny a také po mezinárodních intervencích, se diagnóza potvrdila.
Politik se v Německu následně z následků zotavoval. Do Ruska se vrátil teprve 16. ledna 2021. Zároveň je však politik od neděle zadržován.
Měl se dopustit systematického porušování podmíněného trestu. Ten mu byl uložen za údajnou zpronevěru několika milionů rublů francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Za toto jednání mu bylo uloženo 30 dní vazby, jak oznámil jeho advokát Vadim Kobzev.

Navalnyj zatčen

To vzbudilo vlnu nevole. A to jak v domovském Rusku, tak také napříč Evropou. Členské státy EU diskutují o možnosti uvalit sankce na některé představitele Ruska. Samotný politik vyzval k protestům.
Český ministr zahraničí Tomáš Petříček bezprostředně po zadržení Navalného uvedl, že bude usilovat o to, aby se záležitost projednávala na nejbližším jednání rady ministrů zahraničí EU. Navalnyj byl podle něj zadržen nikoli za faktické prohřešky, ale za své názory.
Tím se Rusko podle českého ministra dopouští porušování mezinárodní úmluvy o lidských právech. Veřejně jednání Ruska odsoudil rovněž český premiér Andrej Babiš.
Moskva však pokus o otrávení Navalného vytrvale popírá. Prezident Putin se dokonce nechal slyšet, že se Navalnyj mohl toxickou látkou otrávit sám.

  Si Ťin-pching pokračuje v návštěvě Ruska, znovu se sejde s Putinem

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com