Washington vyzval Čínu, aby přestala vyvíjet tlak na Tchaj-wan

Diplomacie Spojených států vyzvala Čínu, aby přestala vyvíjet tlak na Tchaj-wan. Ministerstvo obrany ostrovního státu, který Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii, v sobotu oznámilo, že čínské letouny vstoupily do tchajwanského vzdušného prostoru. Informovala o tom agentura Reuters.

„Vyzýváme Peking, aby přestal s vojenským, diplomatickým a ekonomickým tlakem na Tchaj-wan a místo toho se zapojil do smysluplného dialogu s tchajwanskými demokraticky zvolenými zástupci,“ uvedl Ned Price, mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Washington v prohlášení uvedl, že hodlá s Tchaj-wanem prohlubovat vztahy a zajistit mu obranu před výhružkami Číny; zároveň však podporuje mírumilovné řešení problémů mezi oběma stranami.

Tchaj-pej v sobotu uvedl, že Čína nad jeho území vyslala osm bombardérů a čtyři stíhací letouny. Letouny protnuly vzdušný prostor nad Prataskými ostrovy, kde má Tchaj-wan leteckou základnu a které leží zhruba 400 kilometrů jihozápadně od tchajwanské pevniny.

Vztahy mezi Čínou a Spojenými státy jsou dlouhodobě napjaté a v posledních letech se ještě více zhoršily. Nová administrativa prezidenta Joea Bidena zatím neukázala, že by snížila tlak na Peking ve věci Tchaj-wanu, ale i lidských práv, obchodních sporů či ohledně zodpovězení otázek o původu koronaviru SARS-CoV-2, píše agentura AP. Biden již dal najevo podporu Tchaj-wanu, když na svou inauguraci pozval diplomatickou zástupkyni ostrova.

Autor: ČTK

  24 ruských diplomatů musí do měsíce opustit USA. ‚Dostali jsme seznam,‘ řekl velvyslanec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com