Britský ministr zdravotnictví rezignoval, porušil epidemická pravidla

ct24.ceskatelevize.cz

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock rezignoval. V pátek přiznal, že porušil pravidla proti šíření koronaviru, když líbal a objímal svoji poradkyni. Jeho rezignaci potvrdila kancelář premiéra Borise Johnsona.

Bulvární list The Sun tento týden zveřejnil snímek z bezpečnostní kamery z Hancockovy kanceláře, na němž ministr líbá a tiskne k sobě svoji poradkyni Ginu Coladangelovou. Záběr pochází z května, z období před uvolněním pravidel nařizujících bezpečný odstup mezi lidmi, kteří spolu nežijí ve stejné domácnosti.

„Vůči lidem, kteří během této pandemie tolik ztratili, musíme být poctiví v situacích, kdy je zklameme,“ napsal Hancock v rezignačním dopisu. Premiér Johnson mu odpověděl, že ho mrzí, že odchází a že by na práci, jakou na ministerstvu odvedl, měl být „nesmírně hrdý“.

Agentura Reuters připomíná, že Hancock hrál hlavní roli v boji britské vlády s pandemií, často vystupoval v televizi i v rozhlase a apeloval na lidi, aby ve snaze zastavit šíření nákazy dodržovali všechna pravidla.

Hancock se s Coladangelovou zná od dob studií na univerzitě a svou poradkyní ji jmenoval loni na podzim. Šlo o funkci placenou z veřejných peněz. Poté, co vyšlo najevo, že spolu mají milenecký vztah, se ocitl pod tlakem opozice, aby rezignoval. Labouristé a liberální demokraté mu vytýkali střet zájmů i porušení protikoronavirových pravidel. Hancock se v pátek za nedodržení opatření omluvil a uvedl, že nadále bude dělat vše pro to, aby pomohl vyvést Británii z pandemie covidu-19.

Šéf labouristů Keir Starmer na twitteru napsal, že je dobře, že Hancock odchází. „Ale Boris Johnson mu měl dát padáka,“ dodal.

V Británii, která má asi 66,7 milionu obyvatel, zemřelo 128.330 lidí s koronavirem, což je v absolutních číslech nejvíce v Evropě. Hancock, který byl ministrem zdravotnictví skoro tři roky, sklidil kritiku za to, jak pandemii řešil v její počáteční fázi. Pozici Johnsonovy vlády ale posílil rychlý postup očkování proti covidu-19. První dávku vakcíny již dostalo 84 procent dospělých, druhou pak 61 procent dospělé populace.

  EP vyzval k zákazu zlatých pasů pro zámožné investory z Ruska

Hancock není jediným ministrem zdravotnictví, jenž přišel o křeslo kvůli nedodržování pravidel, která sám nastavil. V Česku loni v říjnu na tuto funkci rezignoval Roman Prymula poté, co deník Blesk zveřejnil fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci. Tyto provozy přitom v té době musely být kvůli koronaviru uzavřené.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com