Pfizer a BioNTech navýší dodávky vakcíny do EU

ct24.ceskatelevize.cz

Firmy Pfizer a BioNTech chtějí od poloviny února zvyšovat počty vakcín dodávaných zemím Evropské unie a do konce března dodat původně plánované množství očkovacích látek. Ve druhém čtvrtletí pak unijní státy dostanou o 75 milionů dávek více, než počítala původní dohoda. Oznámil to dnes provozní šéf společnosti BoiNTech. EU v současnosti čelí problémům s pomalým rozjezdem očkování, který zčásti způsobilo omezení počtu vakcín původně slibovaných dodavateli.

Vakcína vyráběná americkou a německou firmou je vůbec první látkou, kterou koncem loňského roku začaly státy EU používat. V polovině ledna však její výrobci oznámili, že omezí produkci a distribuci, neboť rozšiřuje výrobní kapacitu svého závodu v Belgii.

Provozní ředitel německé firmy Sierk Poetting dnes podle agentury AFP oznámil, že se obě společnosti chystají „zvýšit dodávky od týdne začínajícího 15. únorem“ a během prvního čtvrtletí dodat slíbené množství vakcín.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes uvedla, že firma ve druhém čtvrtletí dodá o 75 milionů dávek více, než počítala původní dohoda. Celkem během letošního roku dostanou unijní země 600 milionů dávek její očkovací látky.

Společnosti se již podařilo rozšířit výrobu v belgickém závodě, navíc získala licenci k produkci v novém podniku v Německu, oznámil Poetting.

Evropská komise pro 450 milionů obyvatel unijních zemí v rámci společných smluv objednala celkem 2,3 miliardy dávek vakcíny. Brusel však v posledních týdnech čelí kritice, že Spojené státy, Británie či Izrael získávají vakcíny rychleji. Komise tvrdí, že problémy jsou na straně dodavatelů. Zásadní spor vede s firmou AstraZeneca, která nejprve oznámila, že do března dodá místo původně plánovaných 80 milionů dávek jen 31 milionů. Po tlaku ze strany Bruselu zvýšila v neděli objem úvodní dodávky na 40 milionů.

  Ruska si za manželovy krvavé peníze užívá přepychový život v Evropě. Sankce obešla snadno

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com