KSČM chce kvůli toleranční dohodě s Babišem dál jednat

eurozpravy.cz

Užší vedení komunistů navrhne v pátek výkonnému výboru strany usnesení, že porušení některých dohod z poslední doby je důvodem pro ukončení toleranční smlouvy s hnutím ANO, ale také usnesení s opačným závěrem. Po dnešním jednání nejužšího vedení KSČM to novinářům řekl stranický místopředseda Stanislav Grospič. Roli bude hrát i výsledek dalšího jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), které se uskuteční ve středu. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa v nejužším vedení převládá názor nepodpořit už další prodloužení nouzového stavu.

„Vyhodnotili jsme to tak, že předložíme výkonném výboru obě varianty, zda porušení a nedodržení dohod ohledně rozpočtu a prodloužení nouzového stavu jsou na vypovězení toleranční smlouvy, či nikoliv,“ uvedl Grospič. Z dnešního jednání nabyl dojmu, že se vedení kloní k dalším jednáním s premiérem. „Ta jednání proběhnou ještě před výkonným výborem, budeme z toho doporučovat nějaký rezultát,“ dodal.

Ze závazků z toleranční smlouvy s ANO komunisté tlačí podle Grospiče především na sloučení zdravotních pojišťoven ministerstev vnitra a obrany a na zavedení pěti týdnů dovolené. „To jsou dva kategorické požadavky, na kterých trváme, a chceme, aby byly realizovány,“ uvedl. Babiš by je podle něj měl znovu stvrdit. „A aby bylo zaručeno, že poslanecký klub a premiér budou tyto požadavky respektovat,“ dodal.

Filipa čeká jednání s Babišem ve středu, ve stejný den se setká i s prezidentem Milošem Zemanem. „O toleranci budeme jednat až po rozhovoru s prezidentem a jednání s hnutím ANO. Potřebujeme dokončit zítra (ve středu) vyhodnocení té dohody. Jsou tam nesplněné věci a má to své mechanismy včetně dohodovacího řízení,“ prohlásil Filip.

Ohledně podpory dalšího pokračování nouzového stavu, který v Česku kvůli covidu-19 platí zatím do 14. února, se komunisté rozhodnou také podle jednání s ANO. „Spíše se kloním k tomu, že pokud nebude premiér ochotný garantovat, že už neporuší své závazky, tak potom nouzový stav nepodpoříme,“ uvedl Grospič. Řadu nynějších opatření lze podle něj nařídit i bez nouzového stavu, i když by to kladlo větší požadavky na krajské hygienické stanice, hlavní hygieničku a ministerstvo zdravotnictví.

  Příprava úřednické vlády je podle prezidenta absolutní lež

Filip novinářům řekl, že na dnešním jednání převládal názor už neprodlužovat nouzový stav. Díky hlasům KSČM uspěla vláda s prodloužením nouzového stavu v posledních případech, naposledy KSČM pro návrh hlasovala i kvůli tomu, že v nemocnicích díky tomu mohou pomáhat vojáci. „Uvědomujeme si potřebu použití ozbrojených sil v nemocnicích, ústavech sociální péče, teď je nový požadavek i na státní hranice. Ale to je věcí vlády, jak to vyřeší, my za to odpovědnost nést nechceme,“ konstatoval.

Komunisté chtěli výměnou za pomoc při schválení státního rozpočtu na letošní rok, aby vláda snížila rozpočet ministerstva obrany. Kabinet tak učinil, polovinu z odebraných deseti miliard ministři ale minulý týden obraně vrátili a plánují to i se zbytkem. Komunisté u ministrů neuspěli ani s požadavkem na větší otevření škol a otevření zimních středisek, čímž podmiňovali souhlas s posledním prodloužením nouzového stavu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com