Navalného soud poslal na 3,5 roku do vězení. Podle opozičního politika má verdikt zastrašit

Ruský soud poslal opozičního politika Alexeje Navalného na tři a půl roku do vězení. Jeho dřívější podmíněný trest přitom změnil na nepodmíněný. Do výkonu trestu se započítá doba, po kterou byl politik v domácím vězení. Za mřížemi tak má strávit téměř tři roky. Navalnyj prohlásil, že souzen je za smrtelnou urážku, které se dopustil tím, že přežil otravu nařízenou prezidentem Vladimirem Putinem. Verdikt má podle něho zastrašit miliony Rusů. Kreml podíl na otravě přes důkazy od skupiny Bellingcat odmítá. Soud rozhodoval o potrestání Navalného za údajné porušení pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Navalnyj na závěr svého vystoupení před ohlášením verdiktu vyzval soudkyni, aby jej zprostila obvinění, které označil za absurdní –⁠ chtějí jej poslat do vězení za údajnou zpronevěru u kosmetické firmy Yves Rocher, přestože jej mezitím očistil Evropský soud pro lidská práva a ruský stát mu vyplatil odškodnění za nespravedlivý soudní proces, který v prosinci 2014 vyústil v podmíněný trest.

„S tvrdohlavostí maniaka se mne náš stát snaží v tomto případu uvěznit,“ prohlásil Navalnyj podle listu Kommersant. „Celá naše země žije bez sebemenších perspektiv. Pokouší se to zastřít takovými exemplárními soudními procesy. Toto vše je známkou slabosti. Nemůžete zavřít miliony lidí. A přijde okamžik, kdy si to lidé uvědomí. A takový okamžik přijde, protože žijí ve velice bohaté zemi, ale nic z toho nemají,“ prohlásil.

Po Navalném se ujal slova jeho obhájce Vadim Kobzev. Ten uvedl, že politik se neschovával a úřady o jeho léčebném pobytu v Německu věděly, vězeňská služba se ale nepokusila s jeho zástupci spojit. „Mysleli jsme si, že po ukončení léčby Navalnyj vezme závěrečnou lékařskou zprávu, přijede do Moskvy a v pondělí zprávu odevzdá. Ale byl zadržen,“ dodal.

  Rakouská exministryně zahraničí stane v čele ruského think-tanku

Podle Kobzeva otravu Navalného v srpnu 2020 mnoho lidí nazvalo politickým Černobylem. „Proto bych chtěl svou řeč zakončit citací ze seriálu Černobyl od HBO. Profesor Legasov řekl: Djatlov porušil všechna pravidla a přivedl reaktor na pokraj zkázy. Nikdo v té hale v noci nevěděl, že vypínací tlačítko zafunguje jako rozbuška,“ pronesl podle ruských médií Kobzev a soud poté vyzval: „Nebuďte jako Djatlov, nemačkejte tlačítko. Víte, že to bude rozbuška.“ 

Specializovaný server OVD-Info monitorující policejní zákroky uvedl, že policie zatkla 325 politikových příznivců, naprostou většinu z nich v blízkosti budovy moskevského soudu. Navalného tým, který považuje řízení za součást politického pronásledování opozičníka, vyzval na úterý k protestům v Moskvě.

Prokuratura požádala soud o nepodmíněný trest

Prokuratura poté podpořila žádost vězeňské služby a požádala soud, aby dříve uložený podmíněný trest změnil na trest nepodmíněný. „Soud projevil vůči Alexeji Navalnému navzdory závažnosti jeho zločinu bezprecedentní shovívavost tím, že mu uložil podmíněné tresty. Navalnyj však navzdory této lidskosti nadále porušoval pravidla podmíněného trestu,“ uvedla žalobkyně.

Podle serveru The Moscow Times posléze dodala, že je ochotna trest snížit o dobu, kterou Navalnyj už dříve strávil v domácím vězení, což je podle tohoto zpravodajského serveru rok. Politikovi tak hrozí zhruba 2,5 roku vězení.

Sám Navalnyj se v soudní síni setkal se svou manželkou Julijou, kterou o den dříve potrestal soud pokutou za účast na nepovolené demonstraci za osvobození manžela. „Říkají, že jsi zlobivé děvče, vážně jsi porušila veřejný pořádek. Jsem na tebe pyšný,“ zažertoval.

V okolí soudu panují přísná bezpečnostní opatření. Policie mimo jiné uzavřela několik ulic v okolí, uvedla ruská média. U samé budovy soudu byly soustředěny značné pořádkové síly, včetně operativního pluku, určeného k potlačování masových nepokojů, uvedla státní agentura TASS. Přístup k sídlu soudu byl omezen.

  Macron: Francie, Turecko a Řecko se pokusí o operaci s cílem evakuovat Mariupol

Posílené policejní jednotky střeží nejbližší stanici metra, k přehrazení ulic v okolí soudu posloužila technika k odklízení sněhu. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou patrná podle zpravodaje agentury i v centru hlavního města. Oddíly pořádkových sil jsou i na Puškinově náměstí, kde se dříve konaly opoziční demonstrace.

Jsem politicky pronásledován, tvrdí Navalnyj

Hlavního oponenta prezidenta Vladimira Putina zadrželi 17. ledna hned po příletu do Moskvy z léčení v Německu.

Vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval“ režim dříve uloženého podmíněného trestu, mimo jiné tím, že se koncem roku nedostavil ke kontrole v Moskvě. Navalnyj byl tehdy ještě v Německu, kde se zotavoval z otravy. Podle obhájce mu hrozí roky ve vězení.

Kritik Kremlu dlouhodobě tvrdí, že je politicky pronásledován a že jej odsoudili jen proto, aby nesměl kandidovat proti Putinovi na prezidenta. Evropský soud pro lidská práva ho očistil.

Navalnyj i investigativní novináři uvádějí, že za otravou je FSB

Navalnyj se v Berlíně od loňského srpna léčil z otravy látkou ze skupiny novičok. Tuto otravu potvrdily západní laboratoře i Organizace pro zákaz chemických zbraní, ale Moskva ji popírá. Stejně tak odmítá opozičníkova tvrzení, že jeho likvidaci nařídil přímo Putin a že se ho pokusilo odstranit komando tajné služby FSB. O tom, že za otravou je FSB, informoval i mezinárodní tým investigativních novinářů, podle kterého se jeden z agentů Navalnému nedopatřením přiznal

Proti uvěznění Navalného se v Rusku zdvihla vlna nevole. Navzdory úředním zákazům a policejním hrozbám minulou neděli a předminulou sobotu desetitisíce Rusů vyšly do ulic desítek měst s požadavkem, aby kritik Kremlu byl osvobozen.

Policie pozatýkala podle médií rekordní počty lidí – tuto neděli více než pět tisíc sedm set padesát lidí a víkend předtím přes tři tisíce. Proti uvěznění Navalného a mnohdy brutálním zásahům proti demonstrantům protestuje Západ, který hrozí Rusku dalšími sankcemi.

  Izrael začne očkovat třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 lidi nad 40 let

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com