Biden pozastaví plánované stahování americké armády z Německa

Administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena pozastaví stahování amerických vojáků z Německa, o němž loni rozhodla vláda minulého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Řekl to Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan.

Biden má dnes poprvé od nástupu do funkce v lednu promluvit k tématu zahraniční politiky a Sullivan poskytl předem informace o Bidenových záměrech.

Trump loni v červnu ohlásil, že chce zásadně snížit počet vojáků působících v Německu, a to až o 12.000. Tehdejší ministr obrany Mark Esper v červenci řekl, že by z 35.000 Američanů sloužících v Německu mělo být do USA převeleno 6500 a dalších 5400 pak do jiných evropských zemí. Počítalo se i s přesunem velitelství ze Stuttgartu do Belgie. Důvodem rozhodnutí o snížení kontingentu byl Trumpův názor, že Německo neinvestuje dostatečně do své armády a neplní povinnost přispívat do NATO aspoň dvěma procenty svého hrubého domácího produktu. Trump hovořil o tom, že Německo alianci dluží miliardy dolarů.

Biden podle Sullivana hodlá také zvážit vydání exekutivního příkazu v reakci na převrat v Barmě a zavést sankce cílené na barmskou armádu. Dalším Bidenovým rozhodnutím bude ukončení podpory vojenských operací Saúdské Arábie v Jemenu ve snaze vyřešit tamní dlouholetý konflikt a vážnou humanitární krizi.

Očekává se rovněž rozhodnutí týkající se Ruska. Sullivan řekl, že je třeba, aby se Rusko za své „destabilizační“ aktivity odpovídalo, protože „to ovlivní jeho chování v budoucnu“.

Biden se má rovněž vyjádřit ke své politice vůči uprchlíkům. Sullivan prohlásil, že se prezident chystá podepsat exekutivní příkaz, kterým nařídí zvýšit kapacity USA pro přijímání uprchlíků.

Autor: ČTK

  Exodus z Náhorního Karabachu se rovná válečnému zločinu, míní někteří experti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com