Kreml hodlá reagovat na případné posilování NATO kolem Ukrajiny

archiv.ihned.cz

Rusko hodlá učinit dodatečné kroky k zajištění své bezpečnosti v případě posilování vojsk Severoatlantické aliance kolem Ukrajiny. Podle agentury TASS to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, a to v souvislosti se zvýšeným napětím v oblasti Donbasu, ovládané proruskými separatisty. Americký prezident Joe Biden pak v telefonátu s hlavou ukrajinského státu Kyjev ujistil o silné podpoře, kterou Spojené státy Ukrajině poskytují.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Roman Mašovec dnes předtím podle médií řekl, že členské státy aliance sousedící s Ukrajinou by měly zvýšit bojovou pohotovost. Narážel tím na zprávy o pohybu ruských vojsk podél ukrajinských hranic. NATO ve čtvrtek podle agentury Reuters vyjádřilo znepokojení nad ruskými aktivitami u hranic s Ukrajinou.

Peskov ve čtvrtek znepokojení vyvolané těmito přesuny odmítl. Prohlásil, že mají za cíl jen zajistit bezpečnost Ruska a že „pro nikoho nepředstavují hrozbu“. Podle některých pozorovatelů ale nejspíš jde o snahu zastrašit Kyjev od případné akce proti donbaským separatistům, kteří se toho obávají.

Před posilováním NATO kolem Ukrajiny dnes Peskov varoval. „Takový vývoj scénáře by jednoznačně vedl k dalšímu růstu napětí v blízkosti ruských hranic. To samozřejmě vyžaduje od ruské strany dodatečná opatření k zajištění její bezpečnosti,“ citoval vyjádření mluvčího Kremlu TASS.

„Naše rétorika (ohledně Donbasu) je naprosto konstruktivní,“ řekl také Peskov. Situaci na dělící linii mezi kyjevskými silami a vzbouřenci označil za děsivou, přičemž ukrajinské síly obvinil z nikoli jednotlivých, nýbrž mnohočetných provokací.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si dnes podle agentury AP poprvé telefonoval se svým americkým protějškem Bidenem, zabývali se mimo jiné situací na východě Ukrajiny. Biden ho podle prohlášení Bílého domu ujistil o „neochvějné podpoře Spojených států ohledně suverenity a územní celistvosti Ukrajiny navzdory pokračující ruské agresi na Donbase a Krymu“. Zelenskyj na twitteru Spojeným státům za podporu poděkoval.

  V USA začaly v reakci na rozhodnutí soudu zavírat potratové kliniky

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com