Prezident Zeman odletěl do Polska, zúčastní se summitu zemí V4

novinky.cz

Prezident Miloš Zeman odletěl odpoledne na pracovní návštěvu Polska. Na twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. V prezidentské rezidenci na Helské kose se zúčastní dvoudenního prezidentského summitu zemí Visegrádu. Během polského pobytu se také přihlásí na videokonferenční jednání zástupců střední a východní Evropy s Čínou. Pro Zemana je cesta do Polska první zahraniční návštěvou po více než roce, předchozí byly kvůli pandemii zrušeny.

Čínský summit 17+1 se uskuteční v úterý v dopoledních hodinách. Zástupce každé ze zemí by měl na setkání vystoupit s krátkým příspěvkem. Konat se původně měl loni v dubnu, kvůli pandemii byl ale odložen.

Kvůli opatřením spojeným s pandemií koronaviru byl posunut i termín prezidentského summitu zemí Visegrádu (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), původně byl naplánován na podzim. Konat se bude v prezidentské rezidenci na Helské kose, Zeman proto z Prahy nejprve odletěl do Gdaňsku, odkud se pak přesune k Baltskému moři.

Prezidentský summit začne v úterý odpoledne oficiálním uvítáním s vojenskými poctami, pokračovat bude ve středu dopoledne. Jsou naplánována tři společná zasedání, při kterých se bude podle programu zveřejněném polskými organizátory řešit energetická bezpečnost a přístup ke klimatickým změnám, ekonomické zotavení z pandemie a 30. výročí vzniku V4. Právě u příležitosti výročí založení spolku prezidenti odhalí pamětní desku. V plánu jsou také dva společné obědy a večeře a tisková konference. Do Prahy se Zeman vrátí ve středu večer.

Summit doprovází přísná protipandemická opatření. Ovčáček ČTK řekl, že doprovod Zemana byl omezen na nutné minimum a členové delegace se museli opakovaně nechat testovat na koronavirus. Omezen je i přístup novinářů, tisková konference se bude konat prostřednictvím videa.

Zeman se naposledy vydal mimo Česko na konci předloňského roku, kdy v listopadu 2019 navštívil Německo a Slovensko a v prosinci 2019 summit NATO v Londýně. Všechny následně plánované zahraniční cesty byly v loňském roce kvůli pandemii koronaviru zrušeny. Zeman měl loni například v plánu návštěvu Itálie a Bulharska, zúčastnit se chtěl také summitu iniciativy Trojmoří v Estonsku. Letět měl i do Moskvy na slavnostní přehlídku k oslavě konce druhé světové války a na summit 17+1 do Číny.

Autor: ČTK
  Gazdík po schůzce s Plagou nevyloučil podporu 14 dní stavu nouze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com