Babiš bude v Srbsku jednat o postupu při koronavirové pandemii

zpravy.aktualne.cz

Premiér Andrej Babiš dnes s expertním týmem epidemiologů a virologů navštíví Srbsko. Jednat bude s premiérkou Anou Brnabičovou i prezidentem Aleksandarem Vučičem, navštíví také očkovací centrum na výstavišti. Tématy jednání budou kromě koronavirové pandemie též integrace Srbska do Evropské unie a bilaterální vztahy.

Srbské úřady dosud registrovaly k použití americko-německý preparát firem Pfizer a BioNtech, ruský Sputnik V a také látku čínské farmaceutické společnosti Sinopharm. Všemi přípravky se již začalo očkovat. Podle informací z minulého týdne Srbsko naočkovalo proti covidu-19 už více než půl milionu lidí.

Babiš s expertním týmem podobnou cestu absolvoval v pátek do Maďarska, kde jednal s několika ministry i svým protějškem Viktorem Orbánem. Poznamenal poté, že česká delegace v Budapešti získala mnoho informací o řešení koronavirové pandemie, vymáhání dodržování opatření, zajišťování vakcín proti covidu-19 nebo fungování hygienických stanic.

Maďarské úřady daly na konci minulého týdne souhlas k použití ruské vakcíny Sputnik V, země tak začne vakcinaci touto látkou ještě před tím, než své doporučení vydá Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Babiš v pátek uvedl, že pokud by Česko mělo možnost získat i jinou než v EU schválenou vakcínu, mohlo by zvážit podobný postup jako Maďarsko. Podmínečnou registraci v Maďarsku získala také čínská vakcína Sinopharm.

Na pracovní cestu tehdy s Babišem vyrazili například premiérův poradce, bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula, hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal nebo ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch.

Autor: ČTK

  Tisíce lidí vyšly do ulic po ohlášení odchodu policejního šéfa v Tel Avivu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com