Hlavní je úprava omezení, řekl Bartoš ke snahám zrušit stav nouze

blesk.cz

Nejdůležitější jsou lidé a úprava nynějších vládních proticovidových restrikcí, reagoval dnes předseda opozičních Pirátů Ivan Bartoš na iniciativy některých poslanců zrušit nově vyhlášený nouzový stav. Podle šéfa opozičních Starostů Víta Rakušana je zodpovědnost zcela na premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a na vládě. Poslanci to dnes sdělili ČTK.

Předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip míní, že zásadní je otázka, jak posuzovat rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu bez souhlasu Sněmovny a pokus hejtmanů nenést za současnou situaci žádnou odpovědnost.

SPD ohlásila, že se pokusí sesbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze ke zrušení nového stavu nouze, který vyhlásil kabinet v neděli na základě žádosti všech hejtmanů. Nahradil původní nouzový stav, který Sněmovna odmítla ve čtvrtek prodloužit. Nezařazený poslanec Lubomír Volný bude prosazovat zařazení bodu o zrušení nouzového stavu na program schůzí plánovaných tento týden.

Bartoš uvedl, že je třeba rychle přijmout pandemický zákon, připravit podmínky pro rychlejší a bezpečný návrat dětí do škol, skutečně pomoci postiženým živnostníkům a firmám a motivovat lidi zůstávat v karanténě. „To jsou klíčové věci, na kterých nyní pracujeme a na kterých bude stát naše rozhodnutí, které budeme projednávat nejen s našimi hejtmany a odborníky, ale také s dalšími politickými stranami a premiérem,“ napsal ČTK Bartoš.

Předseda Starostů, kteří jsou s Piráty v předvolební koalici, zopakoval, že hejtmani jsou oběťmi situace, když premiér podle něho odmítal jednat a neměl připravený alternativní scénář pro konec nouzového stavu. Rakušan se tázal, zda Babiš splní sliby, které dal k pandemickému zákonu, posílení testování a očkování, širšímu otevření škol nebo zrušení „absurdních“ omezení. Další postup projedná STAN podle Rakušana s hejtmany, senátory a právníky. „Zásadní bude i zítřejší (úterní) schůzka s premiérem,“ dodal.

Autor: ČTK

  Tornádo v Lanžhotě mělo délku přes kilometr a rychlost až 170 km/h

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com