Význam své profese musí čeští pendleři v Sasku dokládat od pátku

ihned.cz

Čeští pendleři budou muset v Sasku od tohoto pátku předkládat při hraničních kontrolách potvrzení o důležitosti své profese. Oznámilo to saské ministerstvo sociálních věcí, které má na starosti i resort zdravotnictví a boj s pandemií nemoci covid-19. Německo považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, proto v neděli obnovilo kontroly na pomezí s Českem a přes hranice pouští jen lidi určitých profesí.

Sasko původně dovolilo dojíždět jen těm českým přeshraničním pracovníkům, kteří působí ve zdravotnictví, pečovatelství a zemědělství. V úterý saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová oznámila, že výjimku rozšiřuje i o lidi zaměstnané v energetice, vodohospodářství, informatice, dopravě, technických službách, potravinářství a v oborech souvisejících s farmacií.

Potvrzení pendlerům vydají saské okresní úřady na návrh zaměstnavatelů. Köppingová na úterní tiskové konferenci uvedla, že změnu není možné zavést ze dne na den, proto ještě upřesní délku přechodného období. Uvedla však, že přechodná fáze by mohla trvat do neděle. Saské ministerstvo sociálních věcí nyní ale uvádí, že skončí ve čtvrtek ve 24:00. Od pátku tak musí pendleři na hranicích předkládat potvrzení o důležitosti, nyní postačuje německým policistům ukázat pracovní smlouvu.

V Bavorsku přechodná doba pro pendlery skončila v úterý, počínaje dneškem tak němečtí policisté na bavorsko-české hranici kontrolují u pendlerů i potvrzení o důležitosti.

Při vstupu do Německa musí od neděle všichni včetně přeshraničních pracovníků či řidičů kamionů předkládat na hranicích negativní test na koronavirus. S výjimkou pendlerů, dopravců a lidí cestujících z humanitárních důvodů je nutné po překročení hranic nastoupit do karantény, která v Bavorsku činí deset a v Sasku 14 dní. V Bavorsku je možné izolaci po pěti dnech ukončit dalším testem, Sasko to nedovoluje.

Autor: ČTK

  Maďarský premiér se nechal naočkovat čínskou vakcínou Sinopharm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com