Vláda chce na tři týdny zakázat pohyb mezi okresy a zavřít školky. V pátek kvůli tomu požádá o delší nouzový stav

novinky.cz

Vláda chce zakázat pohyb mezi okresy s výjimkou cest do práce či k lékaři, uzavřít mateřské a základní školy a dále omezit obchody a služby, řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Konkrétní podobu představí vláda v pátek, nejprve chce jednat s opozicí. Podle Babiše mají opatření snížit mobilitu obyvatel, trvat by měla tři týdny. Vláda v pátek požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, bez něj se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nové restrikce neobejdou. Pokud prodloužení nouzového stavu ve sněmovně projde, nejspíše začne uzávěra okresů platit od pondělí 1. března.

Vláda připravuje zpřísnění opatření, jejich základem bude uzavření všech okresů, jejich hranice nebude možné překročit až na několik výjimek, jako je cesta do práce nebo péče o blízké. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) bude na dodržování zákazu dohlížet policie.

Doma zřejmě zůstanou i všechny děti. „Počítá se s uzavřením školek, škol a dětských skupin,“ uvedl Andrej Babiš. Otevřené by měly zůstat pouze vybrané školy pro děti zdravotníků a příslušníků integrovaného záchranného systému. „Shodně s tím, co je patrno z britských ostrovů, se nová mutace velice rychle šíří i mezi dětmi, včetně těch malých,“ zdůvodnil uzavření zbylých škol ministr zdravotnictví Jan Blatný. Žádná nová omezení by se naopak neměla dotknout profesionálního sportu.

Blatný dodal, že vláda chystá i výrazné pozavírání obchodů, které jsou nyní otevřené, zbudou jen nezbytně nutné provozy. Konkrétní výjimky, které zůstanou, ale nechtěl zatím jmenovat, nebylo by to podle něj korektní. Momentálně jsou kromě prodejen potravin, drogerie či lékáren v provozu například i železářství, květinářství, papírnictví nebo prodejny dětských oděvů.

Podle premiéra je cílem minimalizovat kontakty mezi lidmi, a to na další tři týdny. Důvodem je, že „máme dramatický nárůst v nemocnicích“, uvedl předseda vlády. „Potřebujeme na tři týdny omezit mobilitu obyvatelstva, protože nové mutace jsou skutečně agresivní,“ dodal.

  Čeští elfové: Zeman v projevu použil narativy dezinformační sféry

První, komu Babiš konkrétní podobu opatření představí, budou zástupci opozičních stran, s nimiž se sejde v pátek v 8:30. Bude od nich chtít podporu pro prodloužení nouzového stavu. „Opatření, která chceme udělat, není možné bez nouzového stavu realizovat,“ řekl. Veřejnost vyzval, aby se přes všechny výhrady snažila „na tři týdny maximálně minimalizovali kontakty“.

Vicepremiér pro hospodářství Karel Havlíček je přesvědčen, že třítýdenní uzávěra okresů významně pomůže. „Pokud to všichni vydrží v následujících třech týdnech, potom začne postupné rozvolňování. V kombinaci s očkováním a masivním testováním (…) věříme, že se začneme dostávat za horizont problému,“ řekl Havlíček v Událostech, komentářích.

Opozice má výhrady k prodloužení nouzového stavu, chce raději nový

Podle předsedy Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) může nastat problém s přístupem lidí. „Zásadní problém, který máme, je přeplněná kapacita nemocnic. (…) Vláda bude muset přijít s opatřeními, ale má problém, že dlouhodobě poztrácela důvěru lidí tím, že některá opatření postrádala smysl, dělala se v době, kdy to smysl nedávalo,“ míní. Do přesvědčování se proto podle něj bude muset zapojit i opozice.

Opoziční politici akcentovali, že premiérem avizované restrikce znamenají velký zásah do svobody občanů, ale s výjimkou místopředsedy SPD Radima Fialy se nevyslovili jednoznačně proti nim. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ovšem upozornil, že opozice zatím nedostala žádné textové podklady k avizovanému pátečnímu jednání a prakticky vše, co nevládní politici vědí, se doslechli na čtvrteční tiskové konferenci vlády.

Fialovi se nelíbí ani to, jak rychle se plány vlády mění. „Před třemi dny jsme mluvili o tom, že pustíme děti do škol,“ upozornil poté, co vláda avizovala, že naopak zavře i školky.

Především je ale opozice zdrženlivá k plánované žádosti o prodloužení nouzového stavu. SPD je jasně proti němu, další strany spíše než se samotným pokračováním mají problém s tím, jak byl nynější nouzový stav vyhlášen. Odkazují na vyjádření některých ústavních právníků, kteří se domnívají, že vyhlášení nového nouzového stavu bez jeho nového zdůvodnění poté, co Poslanecká sněmovna nepovolila pokračování předchozího nouzového stavu, by mohlo být protiústavní.

  Duka na půlnoční mši poděkoval pomáhajícím proti koronaviru

Část opozičních politiků proto dává najevo, že by považovali za nejlepší, kdyby vláda znovu vyhlásila nový nouzový stav a tentokrát jej i nově odůvodnila. Vyslovila se pro to například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nebo místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

„Nedovedu si představit, že bychom ho prodlužovali, ale dovedu si představit, že by vláda přišla s novou variantou,“ uvedla Konečná.

Předseda vlády je však přesvědčen, že k tomu není důvod a nynější nouzový stav je v pořádku. „To je bitva nějakých právních názorů, naši legislativci si myslí, že ten nouzový stav, který jsme vyhlásili na základě žádosti hejtmanů, je v souladu se zákony,“ poznamenal Babiš.

Komunisté ani SPD pak v pátek nepodpoří pandemický zákon, který se s požadavkem na technickou úpravu vrátil ze Senátu, naopak Piráti i koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) dali najevo, že budou hlasovat pro něj. Podle Jana Blatného ale pandemický zákon pro všechna chystaná opatření nestačí, nelze podle něj například omezit pohyb lidí.

Karanténa bude opět čtrnáctidenní

Ministr zdravotnictví Jan Blatný upozornil po zasedání vlády, že se v souvislosti s novými variantami koronaviru vrátí také čtrnáctidenní karanténa, a to „s ohledem na nově se šířící mutace“. V Česku se rozšířila britská varianta, ve čtvrtek byl potvrzen také první případ jihoafrické mutace.

Do karantény nemusí nyní ti, u nichž se v posledních třech měsících covid-19 už potvrdil. Od března do karantény nebudou muset ani lidé, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů.

Zároveň se kabinet shodl na žádosti o pomoc s péčí o pacienty nakažené covidem-19 adresované Německu a Polsku. Podle Blatného je cílem pomoc desítek až sta lůžek. „Budeme se také snažit na situaci reagovat tak, aby v nezbytném případě bylo možno využít pomoci i od našich dalších sousedů, kteří ji nabízejí,“ řekl Blatný.

  Všechny sněmovní výbory mají nové předsedy, petiční povede Okamura

Přehraniční pomoc bude podle něj nutná, protože i kdyby nová opatření zabrala, nárůst počtů nakažených se nezastaví okamžitě. „Nejoptimističtější modely hovoří o tom, že lze předpokládat nárůst až o 20 tisíc nově diagnostikovaných osob denně jako kulminační bod. A potom teprve nějaký pokles,“ zdůraznil ministr zdravotnictví.

Poněkud se od pondělí opět zpřísní i pravidla pro nošení ochranných pomůcek. Ve veřejné dopravě či obchodech podle ministra zdravotnictví nebudou již stačit zdravotnické roušky, byť dvě přes sebe. Každý tedy bude muset mít respirátor.

Testování ve firmách: Stát proplatí čtyři testy měsíčně na člověka

Vláda také ve čtvrtek projednala podporu testování ve firmách, podle Karla Havlíčka budou pojišťovny hradit čtyři testy na každého zaměstnance měsíčně. V první fázi bude systém dobrovolný, později povinný, upřesnil Havlíček. Od počátku bude povinné hlásit všechny pozitivně testované pracovníky hygienickým stanicím. Ministerstvo zdravotnictví podle Havlíčka zveřejňuje seznam dodavatelů testů, které mohou firmy oslovit.

Pro masivní testování ve firmách se vyslovuje opozice, požadují ho například Piráti a Starostové a nezávislí. Opatření by podle nich mohlo být jedním z řešení nelepšící se pandemické situace. Posílení testování opakovaně požadovali také zaměstnavatelé.

Hejtman Kuba však varoval před přeceňováním testování a neodbornými odběry. „Čím budou jednodušší testy, čím méně invazivní, tím větší poneseme riziko, že budou ukazovat negativní výsledky v případě, že bude člověk pozitivní,“ upozornil.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com