Biden plánuje významné změny ve vztazích se Saúdskou Arábií

nytimes.com

Americký prezident Joe Biden řekl saúdskoarabskému králi Salmánovi, že Saúdskou Arábii bude považovat za zodpovědnou za porušování lidských práv a Spojené státy oznámí výrazné změny ve vzájemných vztazích. Biden to uvedl v rozhovoru s televizní stanicí Univision.

„Mluvil jsme včera s králem. Dal jsem mu jasně najevo, že pravidla se mění a chystáme se oznámit významné změny dnes a v pondělí. Budeme je považovat za zodpovědného za porušování lidských práv,“ řekl Biden v pátečním rozhovoru.

Podle v pátek zveřejněné zprávy amerických tajných služeb saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, který je de facto vládcem Saúdské Arábie, schválil operaci s cílem zajmout nebo zabít novináře a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího, který byl v roce 2018 brutálně zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Americká vláda po zveřejnění odtajněného dokumentu ohlásila cestovní i ekonomické sankce proti zainteresovaným osobám.

Komando spojované s korunním princem bin Salmánem novináře zabilo 2. října 2018, jeho tělo podle tureckých vyšetřovatelů rozřezalo na kusy. V souvislosti s vraždou bylo obžalováno přes 20 lidí včetně známých spolupracovníků bin Salmána, ten jakékoli spojování s brutálním činem odmítá. Rijád pak závěry amerického vyšetřování označil za neopodstatněné a nepřesné. Saúdská Arábie nově zveřejněné hodnocení „naprosto odmítá“.

Zpráva tajných služeb podle webu Axios vznikla před více než rokem, administrativa exprezidenta Trumpa, který byl jasným spojencem Rijádu, ale její odtajnění navzdory zákonu z roku 2019 blokovala.

Autor: ČTK

  Čína vyslala k Tchaj-wanu dosud největší počet letounů za den

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com