Vlastník British Airways má za rok 2020 kvůli pandemii rekordní ztrátu 194 miliard korun

Společnost IAG, což je mateřský podnik aerolinek British Airways, má za loňský rok vinou pandemie rekordní provozní ztrátu 7,43 miliardy eur (194 miliard Kč). V předchozím roce měla firma provozní zisk 2,6 miliardy eur.
Nový šéf koncernu Luis Gallego uvedl, že doufá v návrat cestování ve velkém stylu, výhled na letošní rok ale dnes firma nezveřejnila.

V uplynulém roce přepravila IAG zhruba 31,3 milionu pasažérů, což je jen čtvrtina objemu z roku 2019. Tržby klesly o 69 procent na 7,8 miliardy eur.

Firma, která kromě British Airways vlastní i letecké společnosti Iberia, Vueling, Aer Lingus a Level, nyní výrazně snižuje náklady.

Obstarala si i miliardy od akcionářů a pojistila se i státem garantovanými úvěry. Na přelomu roku tak disponovala likviditou 10,3 miliardy eur, což je více než před pandemií.

IAG očekává, že v období od ledna do března bude letecká kapacita na 20 procentech roku 2019. V předchozím čtvrtletí to bylo ještě 27 procent.

Akcie IAG po zveřejnění hospodářských výsledků mírně posílily, za posledních pět dnů přidaly 13 procent. Za poslední rok ale ztratily zhruba polovinu hodnoty.
Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

  Gazprom zastavil dodávky plynu Lotyšsku, země platila v eurech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com