Arménci se stále hádají o vinníkovi, který válku prohrál. Vedení armády je již proti premiérovi

Po pádu druhé války v Náhorním Karabachu byla Arménie stále ve stavu napětí. Kritici premiéra Nikoly Pašinjana ho obvinili, že byl výsledkem konfliktu, a trvali na tom, aby rezignoval. Vedení armády se nyní připojilo k jejich táboru. Byl velmi rozzlobený a předseda vlády obvinil selhání z neúspěchu a neúčinnosti ruské rakety Iskander, kterou měla arménská armáda ve svém arzenálu. Bylo to Rusko, které zprostředkovalo podmínky příměří, které ukončilo boje v listopadu.

V Arménii jsou oba tábory nyní proti sobě a navzájem se obviňují z neúspěchu. Jeden z nich byl mobilizován premiérem Pašinjanem, který nedávno zopakoval tuto verzi příběhu před příznivci Jerevanu.

Údajně litoval vývoje v Karabachu, ale podle něj to bylo důsledkem chyb a korupce jeho předchůdce. Pasincan řekl: „Chci se omluvit vám všem, všem občanům Arménie, diaspoře, obyvatelům Arcachu (název Náhorního Karabachu podle poznámky Arménů),“.

Kritika ruských zbraní

Současné protesty vypukly poté, co Pašinjan připisoval ztráty Karabachu armádě a Rusku a jeho zbraním. Předseda vlády uvedl, že ruská raketa Iskander je nejpokročilejší zbraní v arménském arzenálu. Je to vlastně kovový šrot a většinu z něj nelze během války použít.

Prohlášení bylo kritizováno náměstkem ředitele Generálního štábu a předseda vlády jej okamžitě vymazal. Výsledkem je, že armáda upadla do politické krize a její velitelství se připojilo k uprchlickému táboru, což vyžadovalo rezignaci vlády. Pašinjan to nazval pokusem o puč.

Kromě premiérových příznivců vyšli do ulic Jerevanu také jeho oponenti. „Prohráli jsme válku. Je ostudné, že i přes žádost veřejnosti o jeho rezignaci předseda vlády, který má být viněn z předsedy vlády, neopustil svůj post. A nejen to,“ uvedl bývalý arménský předseda vlády Vazgen Manuchan (Vazgen Manuchan).

Pasinjan zopakoval, že nemá v úmyslu rezignovat. Řekl, že v některých případech je ochoten připravit půdu pro předčasné volby a se souhlasem opozice připravit půdu pro přechod referenda z parlamentního systému na poloprezidentský, který by podle něj měl umožnit země Vypadněte z problémů. Politická krize.

  Propaganda Moskvy jako způsob nátlaku na Západ. Česká republika se hlásí k Ukrajině.

Rusko posílilo svůj vliv v regionu

Puč, který může svrhnout Pašinjana, však situaci na bojišti neobnoví. Arméni ztratili většinu území, které dobyli v 90. letech. A získal tichý souhlas Moskvy a jejích hlavních spojenců.

V rámci dohody o příměří v současnosti ve sporné oblasti působí 2 000 ruských vojáků. „Ruští míroví vojáci zaujali pozice na 23 místech v regionu. Budou dohlížet na operace v bezpečnostních koridorech na čtyřech dalších základnách. Šéf Kremlu Putin již dříve uvedl, že situace je nyní klidná.“

Když byla Arménie ve válce poražena, Rusko jako svůj tradiční protektorát proti tureckému vlivu výrazně zvýšilo svoji sílu v regionu. Moskva doufá, že zvýší svoji přítomnost v regionu nejméně na pět let.

„O ruských mírových silách se říká, že nikdy neodcházejí tam, kde jsou. Proto mohou být také základem pro posílení vojenské přítomnosti,“ uvedla redaktorka Deníka N. Petra Procházková.

V loňském roce situaci uklidnila hrozba ruských vojáků, kteří se přímo účastnili bojů, a jejich přítomnost v oblasti. Přestože rozsah ruské vojenské pomoci nesplnil očekávání arménského předsedy vlády Pašinjana, není tomu tak.

„Premiér Pašinjan nikdy nebyl proruským politikem. Naopak, v Moskvě se mu moc nelíbí. Myslí si, že je tak prozápadní. Ve skutečnosti mu celá situace udělala velkou ránu.“ Užitečné, “dodala Procházková, která se dlouhodobě podílí na postsovětských vesmírných pracích.

Pašinjan nyní vítá plán Moskvy rozšířit svou vojenskou přítomnost v zemi a vybudovat její další základnu, kterou Evropská unie opatrně kritizovala. Brusel vyzval k obnovení jednání o konečné mírové smlouvě, která by nahradila dočasné příměří.

„Samozřejmě jsem rád, že byly ukončeny vojenské operace, že nedochází k dalším ztrátám na životech. Měli bychom se ale vrátit k mechanismům OBSE, které nabízejí trvalé řešení tohoto dlouhodobého konfliktu,“ uvedl i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

  Ukradeno Ruskem. Nervózní reakce Kremlu na spravedlivé rozhodnutí soudu v Nizozemsku

Moskva byla loni zapojena do dalšího aspektu války v Náhorním Karabachu. Turecko provedlo nejnovější vojenská cvičení podél arménských hranic a připomnělo, že jeho podpora byla pro loňské vítězství v Ázerbájdžánu zásadní.

Autor: Daniel Kličká

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com