Slovensko prochází vládní krizí kvůli nákupu ruské vakcíny. Za ľudí hrozí odchodem z koalice

domov.sme.sk

Slovenský premiér Igor Matovič chce nakoupit dva miliony dávek ruské vakcíny Sputnik V, přičemž prvních dvě stě tisíc už dopravilo v pondělí letadlo tajně do Košic. V reakci na nákup ohlásil odchod z vládní koalice a rezignaci na funkci šéfa evropského výboru sněmovny Tomáš Valášek ze strany Za ľudí. Nesouhlas vyjadřují i další strany nebo prezidentka.

Situace je podle zpravodaje ČT Petra Obrovského vážná a její vývoj je dynamický. Slovenská vládní koalice téměř na den přesně rok po volbách čelí dosud nejvážnější krizi. Výsledky večerního jednání nejmenší koaliční strany Za ľudí, která otevřeně hrozila odchodem z vlády, zatím nejsou známy. Tato strana dlouhodobě odmítá použití neregistrované vakcíny Sputnik V. Hrozí, že se rozpadne i strana samotná.

V úterý jednalo i vedení strany Sloboda a solidarita, která naznačila potřebu rekonstrukce vlády.

Další kroky následují ve středu odpoledne, kdy se předsedkyně Za ľudí Veronika Remišová má sejít s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Odpoledne slíbil vyjádření i premiér Igor Matovič z nejsilnějšího OĽaNO a Boris Kolár ze Sme rodina.

„Je jisté, že nákup Sputniku a snaha premiéra a ministra zdravotnictví prosadit Sputnik na Slovensku, vyhrotily dlouhodobé spory ve slovenské koalici, které se týkají především toho, jak přistupují k řešení pandemie,“ uvedl Obrovský.

Komunikace nefunguje

O dodávce Sputniku V prý nevěděla ani prezidentka. Mezi úřadem vlády a prezidentským palácem jsou dlouhodobě chladné vztahy, vysvětlil Obrovský. Čaputová se už dříve vyjádřila v tom smyslu, že na Slovensku je možné použít jakoukoliv vakcínu schválenou Evropskou lékovou agenturou (EMA). O její souhlas ruský výrobce zatím nepožádal.

I ona kritizuje způsob, jakým byly dovezeny ruské vakcíny. Nelíbilo se jí, stejně jako ministru zahraničních věcí Ivanu Korčokovi, že po příletu letadla, o kterém se nevědělo a které dovezlo vakcínu z Moskvy do Košic, uspořádal premiér a ministr zdravotnictví brífink přímo na letištní ploše a vítali vakcínu. To podle prezidentky nebylo adekvátní.

  Spojenci na základně Ramstein v Německu ujistili Ukrajinu o další podpoře

Igor Matovič se brání tím, že jde o záchranu životů a vyzývá ke konci „politikaření.“ Premiér již dříve prezentoval průzkum, kterým své rozhodnutí obhajuje. Podle něj vakcína ruského původu v nabídce přispěje k rozšíření okruhu lidí, kteří se budou chtít nechat naočkovat, o 300 tisíc.

Očkování Sputnikem by podle představ premiéra mohlo začít do dvou týdnů. Slovenský státní ústav na kontrolu léčiv ale uvedl, že nemá dost odborných kapacit na posouzení bezpečnosti vakcíny. Rusové navíc nezaslali odpovídající dokumentaci.

Použití Sputniku ale umožnil výjimkou ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Výjimku vydal v pondělí a napsal do ní, že odpovědnost za podání Sputniku a za případné nežádoucí účinky má převzít ošetřující lékař. Šéf lékařských odborů to označil za alibismus. Vláda také počítá s tím, že všichni lidé, kteří dostanou Sputnik, budou muset podepsat souhlas s tím, že přijímají neregistrovanou vakcínu.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com