Očkování vakcínou AstraZeneky pozastavilo Švédsko či Lotyšsko

seznamzpravy.cz

Mezi státy, které pozastavily očkování proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca, přibylo Švédsko, Lotyšsko a Lucembursko. V pondělí se k tomuto kroku rozhodly Německo, Francie a Itálie poté, co několik zemí ohlásilo možné vedlejší účinky této očkovací látky. Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že žádné prokázané spojení neexistuje a není důvod k panice, informovala agentura Reuters.

„Švédský úřad veřejného zdraví se rozhodl pozastavit používání proticovidové vakcíny AstraZeneky, dokud Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nedokončí zkoumání možných vedlejších účinků,“ uvedl úřad v prohlášení.

Švédští severští sousedi Dánsko a Norsko ohlásili izolované případy krvácení, krevních sraženin a nízkého množství krevních destiček po podání vakcíny AstraZeneky.

Dočasné přerušení očkování tímto preparátem až na dva týdny dnes ohlásilo také Lotyšsko, které to označilo za „preventivní opatření“. Žádné ze zmiňovaných zdravotních problémů nebyly u osob očkovaných v Lotyšsku vakcínou AstraZeneky zaznamenány.

Pro stejný postup se rozhodlo také Lucembursko, které oznámilo, že jde o preventivní opatření do doby, než bude k dispozici analýza EMA. Uvedlo to v pondělí večer lucemburské ministerstvo zdravotnictví.

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran dnes oznámil, že očekává čtvrteční verdikt evropské vědecké komunity ohledně vakcíny AstraZeneky, který by umožnil co nejdříve obnovit očkování touto látkou. Novinářům řekl, že poměr rizika a přínosu je stále ve prospěch očkování.

Šéf francouzské očkovací strategie Alain Fischer dnes dodal, že pozastavení vakcinace látkou AstraZeneky bude jen dočasné. Počet případů lidí, u nichž se projevily nepříznivé vedlejší účinky, zůstává malý, řekl rozhlasové stanici France Inter.

Autor: ČTK

 

  Bidenova vláda se prý neúspěšně pokusila navázat kontakt s KLDR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com