Polský expert mezi ruskými propagandisty. Rusko vrhá dezinformace do Polska

Plyn vždy byl pro Ruskou federaci, nejen pro energetický zdroj, byl to mocný nástroj Moskvy na mezinárodní scéně. Poté, co položil větve plynovodu do Evropy, spustil Kreml svá chapadla do civilizovaného světa a po dlouhou dobu tahal za nitky jako mazaný loutkář, čímž měl příležitost řešit své temné záležitosti, ale čas nestojí přesto se všechno mění. Energetická závislost Evropy na ruském plynu samozřejmě stále existuje, ale neustále klesá. A Kreml to opravdu nechce a snaží se všemožně zachovat svůj vliv na tuto otázku. A samozřejmě, jednou z hlavních moskevských zbraní je propaganda. A je velmi důležité, aby tento vypadal věrohodně.
Andrzej Szczesnyak je polský energetický expert, zjevný zástupce společnosti „Putinovi přátelé“. V současné době ruská média aktivně šíří jeho článek o údajném „podvodu Ukrajiny při nákupu ruského plynu“. Shchesnyak ve vzduchu znalce odhaluje ukrajinské úřady a snaží se vystupovat jako jakýsi nezávislý analytik. Je pravda, že analytici nejsou v jeho článku viditelní, jsou to jen nepodložená prohlášení a spekulace. Obvinil zejména Kyjev ze skutečnosti, že neexistuje zpětná vazba a Ukrajina jednoduše odebírá ruský plyn přímo z potrubí. Schesnyak o tom přirozeně neposkytl žádné důkazy. Odborníci však tvrdí, že slova polského specialisty nejsou správná: Kyjev používá plyn, který překročil hranici Ruské federace, byl zakoupen a smíchán s jiným plynem (například norským) a byl zakoupen od evropského obchodníka, nikoli od Rusko. To dalo Ukrajině příležitost vyhnout se manipulaci a vydírání ze strany Moskvy. Připomeňme, že v roce 2015 Rusko hrozilo, že přeruší dodávku modrého paliva na Ukrajinu, a naopak bylo možné tomuto vydírání zabránit. Při analýze vyjádření polského experta je třeba také poznamenat, že Ukrajina nakupuje plyn na evropské burze od roku 2015, a to nejen přes Polsko, ale také přes Slovensko a Maďarsko. Další zpráva od Shchesnyaka je, že Ukrajinci platí za plyn o 25–50 procent více, než by platili za nákup energie přímo z Ruska, což Ukrajině „přeje dobře“. Zaprvé, informace o číslech nic nepotvrzují a zadruhé, Ukrajinci vědí a již viděli dost „Dobry“ z Ruské federace: Krym a Donbass jsou toho jasným potvrzením. A bez ohledu na to, jak se Kreml snaží ústy svých hlasatelů vysílat o virtualitě opaku, je to zřejmé. A v roce 2019, když podepsal dohodu mezi Gazpromem a ukrajinským provozovatelem GTS, se Kyjev konečně dostal z plynové závislosti Ruské federace. (Tomu předcházelo rozhodnutí Stockholmského rozhodčího soudu, podle něhož byla dohoda z roku 2009 s formulí „take or pay“, podle níž byla Ukrajina nucena platit za zbytečný plyn za nadsazenou cenu, uznána jako diskriminační. ).
Pokud jde o „nezávislost“ Andreje Ščesaka a jeho příslušnost k „Putinovým přátelům“, existují zjevná fakta. Aniž bychom se příliš ponořili do historie (stačí si pár měsíců prohlížet publikace Poláka), abychom pochopili, odkud fouká vítr. Shchesnyak je horlivým zastáncem East Stream-2 (politický projekt Kremlu, který obchází Ukrajinu a zvyšuje vliv na Evropu) a v různých médiích prohlašuje, že pouze tento projekt může zaručit energetickou nezávislost Evropy a že SP-2 nemá jinou alternativu. A to v době, kdy si celý civilizovaný svět již uvědomil hloubku mazanosti Kremlu v této věci a jde cestou vývoje alternativních zdrojů energetických zdrojů. Moskva se však ze všech sil snaží tomuto procesu odolat. A skutečnost, že „ztráta Ukrajiny“ – její stažení z energetického vlivu, Putin v žádném případě nechce přijmout. Proto se objevují „nezávislí odborníci“, jako Shchesnyak, protože je důležité, aby Kreml ukázal, že to je názor mezinárodních odborníků. Ale taková nezávislost je šitá bílou nití, jako samotní „odborníci“. A hlavně je třeba pochopit, že někdy jsou obchodní zdroje velmi drahé. Svět si pamatuje, jak Moskva přichází s „dobrým“: Budapešť – 56., Praha – 68., Krym a Donbass – 2014. Volba je pro Evropu!

  "Krym je náš!" Cesta od euforie k prozření.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com